2007-03-19

Lúdláb torta

Ez a torta viselhetné a "megacsokis szülinapi torta" nevet is (merthogy tipikusan, jellegénél fogva olyan), de szolídan inkább csak a Lúdláb torta nevet kapta... ;) Csokis piskóta alapon, ropogós étcsokis máz, melyen meggyszemek csücsülnek a csokis krém jótékony takarásában. Nyamm...
Egy probléma volt vele: nem ehettem belőle... :D


Lúdláb torta

Hozzávalók:

A tésztához:

3 ek. finomliszt

1 csapott ek. cukrozatlan kakópor

3 ek. kristálycukor

1 csomag vaníliáscukor

3 egész tojás

A krémhez:

10 dkg étcsoki

1 csomag főzős csokoládés pudingpor

2 ek. cukrozatlan kakaópor

4 ek. kristálycukor

3 dl tej

3 dl habtejszín

35 dkg magozott meggybefőtt (a levét is fogjuk fel!)

1 csomag piros tortabevonó

Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból kézimixerrel laza tésztát keverünk, kapcsos (előzőleg kivajazott, kilisztezett) tortaformába öntjük és 200 °C-on, kb. 25 perc alatt megsütjük (tűpróba!).

Míg sül, az étcsokit gőz fölött megolvasztjuk (ez kerül majd vékony rétegben a tortalapra, hogy kihűtve vékony, ropogós csokoládéréteget képezzen). 2 dl meggylében a zselés tortabevonót elkeverjük, majd alacsony lángon, folyamatosan kevergetve besürítjük. A végén hozáadjuk a meggyet és azzal is összefőzzük picit. A csokipudingot elkeverjük a kakaóporral és a kristálycukorral, tejjel fokozatosan egynemű masszává keverjük, majd alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett csomómentesre főzzük. Mikor kész, hozzáadjuk a habtejszínt, azzal is összefőzzük. A kész tortalapra a csokimázt rásimítjuk, a meggyes masszát ráborítjuk, a csokikrémmel nyakonöntjük és hűlni hagyjuk. Amint lehet, hűtőbe rakjuk, jól kihűtjük. Tetejét díszíthetjük leheletvékonyan kókuszreszelékkel, kirakhatjuk meggy szemekkel, tejszínhabrózsákkal, sk. csokilapocskákkal...

(A recept alapját a Prímakonyhában megjelent torta recept ihlette, de a megvalósítás (mind hozzávalókban, mind menetében) jelentősen eltér az újságban közölttől. Példának okáért saját indítatásból fogtam össze a meggyszemeket némi zselével, és a csokikrém eredeti recept szerint vaj hozzáadásával készül. A magam részéről a vajas krémeket túlságosan geil-nek érzem, ezért inkább tejszínt használtam a sürítéshez. A páromnak is nagyon bejött a krém... És nem vontam be még pluszban csokimázzal... jóból is megárt a sok... :) De a mesés tésztáért a dícséret mindenképpen a Prímakonyha magazin szerkesztőségét illeti.)


8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Te egy fakír vagy! :)Kép nem készült?

macs írta...

Háááát, nem volt egyszerű... Bevallom, képet pont emiatt nem csináltam, mert azt már nem bírtam volna ki, hogy még szeljek is belőle és még közelhajolva fotózgassak is... ;) Na de majd legközelebb!

Névtelen írta...

Kismacs. Almás pite fantasztikus.
Írd meg légyszíves a beigli tészta receptjét. Köszönöm

Névtelen írta...

Bocsánat, ablasek@gmail.com címre kérem a beigli részta receptjét.

辣炒年糕Blue írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
mar - mol írta...

kedves kismacs(ka ?) francia szàrmazàsu férjem imàd mindent , ami almàs. rétest , " forditott " almatortàt ( tarte aux tatin ), a német streuselkuchent , kompotot . péntek délutàn talàltam meg a net-en a pitereceptet és a fénykép maga màr olyannyira meggyözö volt , hogy màr aznap este nekilàttam. " véletlenül " volt még 2 kilo ( eléggé savanykàs ) granny smith - almàm otthon . este 10 -re kész voltunk . nehezen tudtam ( az éjszakai gyomorgörcs lehetöségével megfenyegetve ! ) meggyözni , hogy az isten nevében : vàrjon szombat reggelig ! kostolàskor véleményeink szétvàltak . nekem nem eléggé édes , de férjemnek nagyon izlik ! a tészta ( szerinte ) egyszerüen mesés és szerinte egy dekàval sem szabad több cukrot bele tenni , mert igy van valodi alma - ize . és nekem az , ami a legfontosabb . most vasàrnap reggel van , de ö màr a fele sütit elpusztitotta : egy szeletke reggelire ; egy délutàn , a kàvé mellé , egy a vacsora utàn , egy éjszakàra , ha ne adj isten , megéhezne ... még azt sem vette észre , hogy néhàny szeletke aljàt kicsit meg kellet faragnom - tùl sötétre sikerült : még nem ismerem eléggé az ùj gàzsütömet ... még el sem fogyott , màr feni rà a fogàt , hogy màs fajta , aromàsabb almàval probàljuk legközelebb ki !
köszönöm , hogy egy kis vàltozatossàgot segitett hoznia almàs napjaimba ...

mar - mol írta...

kedves kismacs(ka ?) francia szàrmazàsu férjem imàd mindent , ami almàs. rétest , " forditott " almatortàt ( tarte aux tatin ), a német streuselkuchent , kompotot . péntek délutàn talàltam meg a net-en a pitereceptet és a fénykép maga màr olyannyira meggyözö volt , hogy màr aznap este nekilàttam. " véletlenül " volt még 2 kilo ( eléggé savanykàs ) granny smith - almàm otthon . este 10 -re kész voltunk . nehezen tudtam ( az éjszakai gyomorgörcs lehetöségével megfenyegetve ! ) meggyözni , hogy az isten nevében : vàrjon szombat reggelig ! kostolàskor véleményeink szétvàltak . nekem nem eléggé édes , de férjemnek nagyon izlik ! a tészta ( szerinte ) egyszerüen mesés és szerinte egy dekàval sem szabad több cukrot bele tenni , mert igy van valodi alma - ize . és nekem az , ami a legfontosabb . most vasàrnap reggel van , de ö màr a fele sütit elpusztitotta : egy szeletke reggelire ; egy délutàn , a kàvé mellé , egy a vacsora utàn , egy éjszakàra , ha ne adj isten , megéhezne ... még azt sem vette észre , hogy néhàny szeletke aljàt kicsit meg kellet faragnom - tùl sötétre sikerült : még nem ismerem eléggé az ùj gàzsütömet ... még el sem fogyott , màr feni rà a fogàt , hogy màs fajta , aromàsabb almàval probàljuk legközelebb ki !
köszönöm , hogy egy kis vàltozatossàgot segitett hoznia almàs napjaimba ...

mar - mol írta...

kedves kismacs(ka ?) francia szàrmazàsu férjem imàd mindent , ami almàs. rétest , " forditott " almatortàt ( tarte aux tatin ), a német streuselkuchent , kompotot . péntek délutàn talàltam meg a net-en a pitereceptet és a fénykép maga màr olyannyira meggyözö volt , hogy màr aznap este nekilàttam. " véletlenül " volt még 2 kilo ( eléggé savanykàs ) granny smith - almàm otthon . este 10 -re kész voltunk . nehezen tudtam ( az éjszakai gyomorgörcs lehetöségével megfenyegetve ! ) meggyözni , hogy az isten nevében : vàrjon szombat reggelig ! kostolàskor véleményeink szétvàltak . nekem nem eléggé édes , de férjemnek nagyon izlik ! a tészta ( szerinte ) egyszerüen mesés és szerinte egy dekàval sem szabad több cukrot bele tenni , mert igy van valodi alma - ize . és nekem az , ami a legfontosabb . most vasàrnap reggel van , de ö màr a fele sütit elpusztitotta : egy szeletke reggelire ; egy délutàn , a kàvé mellé , egy a vacsora utàn , egy éjszakàra , ha ne adj isten , megéhezne ... még azt sem vette észre , hogy néhàny szeletke aljàt kicsit meg kellet faragnom - tùl sötétre sikerült : még nem ismerem eléggé az ùj gàzsütömet ... még el sem fogyott , màr feni rà a fogàt , hogy màs fajta , aromàsabb almàval probàljuk legközelebb ki !
köszönöm , hogy egy kis vàltozatossàgot segitett hoznia almàs napjaimba ...