2007-03-12

"Remete"

Kiskoromban a Nagyim gyakran sütötte ezt a sütit, ez volt ugyanis a kedvencem és mindig unszoltam, hogy süssön ilyet. Volt, hogy díszoklevelet készítettem neki, mint a "Legfinomabb remete készítőjének". Az elnevezés egyszerű félrehallásból ered: a süti valódi neve főispánné remeke, de ezt kicsiként rendszerint remetének értettem, így maradt rajta ez az elnevezés... :) A süti maga rém egyszerű felépítésű, de nagyszerű: tészta, lekvár, sült tojáshab, tésztarács. Íme a részletes leírás.


Főispánné remeke

Hozzávalók a tésztához:
25 dkg vaj
3 tojás sárgája
1 csomag sütőpor
15 dkg cukor
1 citrom reszelt héja és leve
50 dkg liszt
1 csomag vaníliás cukor

Hozzávalók a töltelékhez:
3 tojás fehérje

15 dkg porcukor
meggy- vagy bármilyen más pikáns lekvár
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:
A fenti hozzávalókból ruganyos tésztát gyúrunk, két különböző nagyságú részre osztjuk. A nagyobbik részt lisztezett deszkán kinyújtjuk és előzőleg kivajazott, kilisztezett tepsibe terítjük. Alaposan megkenjük lekvárral, a tetején elsimítjuk a tojás kemény habbá vert fehérjét (porcukrot ki ne hagyjuk belőle). A másik tésztából kis pálcikákat sodrunk, a tészta tetejét berácsozzuk, felvert tojással megkenjük. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a tésztarácsok szép sárga színt nem kapnak. Vaníliás porcukorral meghintjük.

Nincsenek megjegyzések: