2007-03-29

Zöldbabfőzelék

Milyen finom is egy jó főzelék! Kipróbáltam graham liszttel (alakbarát szempontokat szem előtt tartva) és nagy örömömre nem igazán éreztem különbséget, így máskor is így fogom készíteni.




Hozzávalók:

50 dkg mirelit zöldbab
fél nagy pohár csökkentett zsírtartalmú tejföl
só, bors, petrezselyem, 2 kk. pirospaprika
1 púpos ek. graham liszt

A zöldbabot annyi sós vízben tesszük fel főni, hogy pont ellepje. A tejfölt a liszttel, paprikával csomómentesre keverjük egy nagyobb keverőtálban. A tejföllel behabarjuk. Csak azok olvassanak tovább, akik még nem jártasak a konyhaművészet eme fogásában, a biztonság kevéért ideírom, hogyan is kell, hátha kezdő konyhatündérek is az oldalra tévednek. Tehát: Mikor megpuhult a zöldbab, a levéből a tejfölbe kanalanként merünk és jól elkeverjük. Ezt a műveletet addig végezzük, amíg kb. azonos hőmérsékletű nem lesz a tejföl és a zöldbab leve. Ha hirtelen zuttyantanánk a forró lébe a hideg tejfölt, akkor garantáltan összeugrana. Tehát ezt csak akkor tegyük, ha új dimenziókat szeretnénk nyitni a zöldbabfőzelék állaga terén... :D Mikor nagyjából egy hőmérsékletűre kavargattuk a kavargatnivalót, folyamatos keverés mellett a tejfölt a zöldbabhoz adjuk. Jól elkeverjük, petrezselyemmel meghintjük, és addig főzzük, hogy éppen egyet rottyanjon. Nem baj, ha ekkor még kicsit hígabb, mert hűlés közben sűrűsödik.

Nincsenek megjegyzések: