Korábban már megénekeltem ezt a süteményt, amely gyerekkorom ízeit és a drága Nagyikámnál töltött nyári hetek emlékét idézi. Rengeteg emlék kapcsolódik ehhez a sütihez, például az, hogy amikor már pukkadásig ettem magam a sütivel, akkor sem bírtam otthagyni a tojáshabot és rendszerint módszeresen leszedegettem az összes darabról. Persze a Nagyi sosem tette ezt szóvá. :)) Most meg is sütöttem, és pont olyan lett, mint amikor a Nagyi készítette (aki idén lesz 80 éves, és még mindig istenien süt... :))) ).
Főispánné remeke
Hozzávalók a tésztához:
25 dkg vaj
3 tojás sárgája
1 csomag sütőpor
15 dkg cukor
1 citrom reszelt héja és leve
50 dkg liszt
1 csomag vaníliás cukor
Hozzávalók a töltelékhez:
3 tojás fehérje
15 dkg porcukor
meggy- vagy bármilyen más pikáns lekvár (nálam most házi barack)
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:A fenti hozzávalókból ruganyos tésztát gyúrunk, két különböző nagyságú részre osztjuk. A nagyobbik részt lisztezett deszkán kinyújtjuk és előzőleg kivajazott, kilisztezett tepsibe terítjük. Alaposan megkenjük lekvárral, a tetején elsimítjuk a tojás kemény habbá vert fehérjét (porcukrot ki ne hagyjuk belőle). A másik tésztából kis pálcikákat sodrunk, a tészta tetejét berácsozzuk. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a tésztarácsok szép sárga színt nem kapnak.
4 megjegyzés:
Szia Kismacs! Végre én is olvashatok:) Bár úgy látom, h itt csorogni fog a nyálam a sok sok finomság láttán:) Nyissunk egy éttermet!!! Megoldódik minden munkahelyi problémánk. Te főzöl, én felszolgálok, Andris meg majd jól megkommunikál bennünket!!!Kobakka;)
Hahó! Még hogy a nők pletykásak... ;D De örülök Neked! Bánom már én is, hogy nem mentem inkább péknek... Vagy cukrásznak. :D
Anyukám is süti ezt, imádom! Üdv: Bora
Mosolyogva olvastam a főispánné remeke süteményhez a bevezetést. Hát igen, én is elmondhatom, hogy gyermekkorom kedvenc süteménye, édesanyám nagyon sokszor sütötte. Én is sütöttem már párszor, és mindíg nosztalgiázok egy kicsit. Mint most is. Köszönöm. Ilona
Megjegyzés küldése