2007-09-22

Kapros túrós pite

Nővérem kedvence az a sütemény. Nem is olyan régen, még elsőéves egyetemista koromban gyorspostán küldtem névnapi meglepetésként Balatonra utána egy tepsi süteményt. A meglepetés valóban nagy meglepetést okozott, a süti az utat megúszta és elfogyott, a recept megmaradt és azóta is sütjük.




Hozzávalók:
A tésztához: A tésztához Nagymamám almás pite tésztáját használom.
25 dkg Ráma margarin
40 dkg finomliszt
12 dkg kristálycukor
1 tojás sárgája
1/2 citrom reszelt héja és leve
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1-2 evőkanál tejföl
A töltelékhez: Fontos, hogy a túrót ne spóroljuk ki belőle... :)
1 kg túró
1 csokor friss kapor apróra vágva
ízlés szerint porcukor (kb. 4 ek.)
annyi tejföl, hogy ne túl híg, de mégis krémes masszát kapjunk (kb. 2 dl)
(Tipp: Ha túl hígra, vizesre sikeredne a túrókrémünk keverjünk bele egy evőkanál búzadarát.)
Elkészítés:
A Rámát a lisztben elmorzsolom, a többi hozzávalóval ruganyos tésztává gyúrom. 2 cipóra osztom, én úgy szoktam, hogy az egyik cipót nagyobbra hagyom kicsivel (ez lesz a süti alja), míg a másik cipő egy kicsivel kisebb (ez lesz a rácsos teteje majd). Egy nagyobb méretű, magasabb falú tepsit kivajazok. A sütőt 200 °C-ra előmelegítem. A nagyobb bucit veszem elő, lisztezett deszkán tepsi nagyságúra nyújtom, majd a tepsibe egyengetem, kézzel kicsit bele is „tapicskolom” (Nagyim szóhasználata :) ). Kicsit elősütöm, hogy nehogy a túró eláztassa. A túrókrémet a fenti hozzávalókból alaposan kikeverem és az elősütött tésztára egyengetem. A kisebb buciból rácsokat sodrok és négyzethálósan berácsozom a tetejét. Mehet vissza a sütőbe, kb. 30 percre. Akkor jó, amikor a tészta teteje halványdrapp színárnyalatot ölt és megszilárdult a túrókrém (tűpróba!). Ha kihűlt, szeletelhető.

7 megjegyzés:

Zsu írta...

Úgy 10 éves korom körül ettem ilyet egyik nagynénémnél, de azóta sajnos nem hozott össze a sors ezzel a kapros-túrós remekkel. Azt hiszem legfőbb ideje, hogy nekilássak én is az elészítésének.:)

Kismacs írta...

:)) Tényleg nagyon finom, csak nálam kicsit sok lett bele a túró (a másik tepsiben a "remete" sült éppen...), de persze ez bizonyos nézetek szerint így kell legyen! :D

Éva írta...

Nagyon jó a recept! Omlós,lágy a tészta. Én almával,meggyel szoktam sütni!!! Mindíg sikere van!!!!!!!:)

Perfect Yellow írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Perfect Yellow írta...

Kedves Macsfalatok,
Epp most sul az almaspite recepted a sutoben, mar masodszor keszitem, remelem most is olyan jo lesz, mint az elso. Kozben egy nagy csokor kaprot teszunk el a melyhutobe, es eszunkbe jutott a turos-kapros pite, mint jovobeni felhasznalasi lehetoseg. Rogton ki is derult, hogy megvan nalad a hozza tartozo recept.
Csak azon tunodtunk, vajon mennyi kapor kell hozza. Egy bogre, ket bogre? Elore is koszonom, ha meg tudod irni.

Névtelen írta...

Kedves Kismacs!

A kapros-túróst szeretném elkészíteni. Mégis, mekkora tepsit használjak? Azt, amelyiket a gáztűzhelyhez adtak eredetileg? Vagy az nagy lenne? Hányszor hány centiset használjak?
Másik kérdésem: Mielőtt a túrót rákenem a tésztára, mennyi ideig legyen elősütve?
Köszi előre is a választ!

macs írta...

Kedves Perfect Yellow!

1 kis csokor kapor kell hozzá. (A hozzávalókban is ott van. :)) ) Elnézést a késői válaszért.

Kedves Névtelen!

A gáztűzhelyes tepsi túl nagy lesz, és annak - ahogy én emlékszem - nem magas a széle, az nem jó.
Kb. 20x30 cm-es és mélyebb peremű lesz az ideális.
Elősütésre kb. 10 percet szánok, épp, hogy kicsit "szilárduljon".
Remélem sikert arat a süti! :)