2007-09-06

Mai valóság...

Az Országos Kémiai Biztonsági Intézet honlapján olvasható ez a kis szösszenet. Elgondolkodtató... és elkeserítő...
Mert hát ugye az ember lánya igyekszik. Igyekszik csupa egészségeset rakni a szerettei elé és ebbe nyilvánvalóan nem tartozik bele a chips, cola és társai. Nem is azt a csodát várjuk, hogy ezeket egészséges termékké nyilvánítsák (bár ma már ez is megtörténhet, gondoljunk csak a vitaminokkal dúsított instant kakaóporra, ami csudaegészségesnek van kikiáltva, de valójában a gyermekorvosok ellenzik...).
Viszont elkeserítő, hogy ha veszel zöldséget vagy gyümölcsöt, az sem olyan. A biopiacot meg ki engedheti meg magának napról-napra? Arról nem is beszélve, hogy mi garantálja, hogy teljesen bio... Kinek lehet manapság hinni, ha üzetről van szó...

Anyukám hozott valamelyik nap egy kis kertjében termett paradicsomot... Komolyan mondom, gyermekkorom ízvilága jött vissza... A mi gyerekeink mire fognak emlékezni? :((

"A feldolgozóipar manipuláló tevékenysége folytán az élelmiszer ma már nem táplálja, hanem elpusztítja szervezetünket. Az egészség-csatornát idézve nézzük meg, hogy néz ki egy család napi étrendje:
- Mit kértek ma reggelire gyerekek?
- Én vizet akarok, vizet, vizet és vizet. Legfeljebb a vízhez egy kis marhahúst, sertéshúst, gyártási szalonnát, Na-nitrites keveréket, magyarul E450-es adalékot, nem húseredetû fehérjét és emulgeátort, de a karragén, a guargumi és a xantángyanta ki ne maradjon belõle!
- Egyszóval te…..párizsit kérsz.
- Úgy van, anyukám. És kérlek, vágj hozzá egy szelet lisztbõl, kis ízjavítóból, antioxidánsból, tejporból, cellulázenzimbõl, savanyúságot szabályozó kálium-acetátból és citromsavból, emulgálószerbõl valamint kalcium-szulfátból álló kenyeret.
-….. rozsosat.
- Igen, és, kenj rá egy kis vízzel hidrogénezett/átészterezett növényi olajat, amelyben persze van só, emulgálószer, kálium-szorbát.
- Már kenem is, fiam a …. margarint..."

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon finom a tiramisu és örülök hogy megosztottad velünk ezt a mennyei receptet.Köszi