2007-09-12

Chili con carne

Chili con carne, avagy kevésbé flancosan csilis bab... Párszor ettem már, de jómagam még sosem készítettem. Tipikusan férfikaja, a teremtés koronái szívesen gyűrik befele egy jó adag hideg sörrel, azonfelül egyre hűvösödő, téliesbe zúzmarásodó estéken szívet-lelket melengető étek. Arról nem is beszélve, hogy roppant gyors és egyszerű étel.


A hozzávalók sorát kukoricasör gyarapítja, amelynek íze alapvetően lágyabb és kevésbé kesernyés. Nagyon jót tesz neki! Nem lesz tőle híg az étel, viszont utánozhatatlanul finom ízt hagy maga után.

Hozzávalók:

Kb. 50 dkg darálthús
3 nagy fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
3 dl Coronita mexikói kukoricasör az ételbe
a maradék Coronita mexikói kukoricasör a szakácsba
2 doboz hámozott (vagy darabolt) paradicsom konzerv
1 kis doboz sűrített paradicsom
2 doboz lecsepegtetett vörösbab konzerv
1 doboz lecsepegtetett kukorica konzerv
2 darab igazi chilipaprika
fűszerek: só, bors, cukor, chili (cayenne bors)

Elkészítés:
A hagymát megpucoljuk és felkockázzuk, a fokhagymát présen áttörjük, majd ebben a sorrendben az edénybe téve (pici sóval, kevés olívaolajon) megdinszteljük. Kisvártatva hozzáadjuk a húst és fehéredésig pirítjuk. Ezután felöntjük a sörrel (a fennmaradó nedűt felhörpintjük :) ), hozzáadjuk a paradicsomkonzerveket, a vörösbabot és a kukoricát, az először félbe (gyengébb idegzetűek magozzák is ki ekkor), majd ezután apróra vágott chilipaprikákat, majd fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, chilipaprikával (por) és kb. másfél tk. cukorral, hogy a paradicsom "vad" ízét elvegye. Fedő alatt, lassú tűzön, kb. 40 perc alatt összefőzzük. Így kellően sűrű lesz és rettentően finom!



(Stahl Judit Nők Lapjában megjelent receptjét módosítottam akként, hogy pár fűszert elhagytam belőle és kukoricát is adtam hozzá.)

1 megjegyzés:

serci írta...

Legközelebb probáld ki,hogy teszel bele őrölt római köményt,és sütsz hozzá tortillát!A legjobb!