2007-09-09

Töltött hagyma fűszeres sült burgonyával és tunéziai salátával

Az alábbi étek is az egyszerű, de nagyszerű finomságok táborát gyarapítja. Hozzávalóit tekintve nincs benne semmi különleges, különösebb képesség sem kell az elkészítéséhez, és nem is olyan időigényes, mint ahogy az első ránézésre tűnik. Viszont nagyon-nagyon finom!





Hozzávalók a töltött hagymához:

8 fej nagyobbacska vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
kb.50 dkg darálthús (itt pulykacomb)
1 egész tojás
1 kis doboz tejföl
fél ek. liszt
fűszerek: só, őrölt bors, őrölt pirospaprika

Elkészítés:
A hagymákat megpucoljuk és vízszintesen (keresztben) félbevágjuk. A külső két hagymahéjat meghagyjuk, a többit kivájjuk és apróra felkockázzuk, a fokhagymát áttörjük. Így 16 darab kis hagymafészket kapunk. A darálthúst összekeverjük az apróra vágott hagymával és fokhagymákkal, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, a tojást hozzáadjuk, jól átgyúrkodjuk. Egy tűzálló tálat kivajazunk, a hagymafészkeket megtöltjük a húsos masszával (kicsit púposodjon ki a tetején) és a tálban elrendezzük. A tejfölt a liszttel és a paprikával csomómentesen kikeverjük, a fészkek tetejét megpötyögtetjük vele, alufóliával lefedjük és mehet is az egész az előmelegített sütőbe. 200 C-on kb. 30 perc alatt megpuhul (hústűpróba!), ezt követően még kb. 10 percig sütjük, hogy a teteje szép piros színt kapjon.


Köretnek most fűszeres sült burgonya és tunéziai saláta volt.

A fűszeres sült burgonyát a hagyományos kevés forró olajban sütős-módon készítettem azzal a különbséggel, hogy só helyett gyros fűszerkeverékkel fűszereztem a burgonyahasábokat.

A tunéziai salátában szintén semmi extra nincsen, csak nagyon apróra vágott paradicsom, nagyon apróra vágott kígyóuborka és felkarikázott újhagyma. Az öntet 2/3-a joghurt, 1/3-a tejföl, fűszernek só, bors és metélőhagyma ment bele.

Nincsenek megjegyzések: