2007-04-28

VKF! #4 - Reggelizzünk együtt! (Amerikai habos epres palacsinta)

Felvirradt a nagy nap, ma van a VKF 4. fordulójának határideje. Ezúttal - Mamma kiírása alapján - olyan étkeket kell alkotni, amelyek egy ráérős reggel asztalára valók. Nos a ráérős reggelek, nálunk nem jellemzőek... De ettől még jó álmodozni az ilyen nyújtózós ébredésekről. Sok minden járt a fejemben, egész terülj-terülj asztalkámat szerettem volna erre a reggelre varázsolni, de aztán nem jött össze, így csak egy alkotást bocsátok a köz javára. :) Azért pont ezt, mert normálisan, sietős reggeleken biztosan eszembe sem jutna palacsintát sütni... :)) (Zárójelben jegyzem meg, hogy a munkahelyemről posztolok éppen... :))

Mint azt korábban is írtam, régóta vágytam igazi amerikai palacsintát sütni. Az első próbálkozás jól sikerült, annak eredményéről már korábban posztoltam. Akkor ricottával dúsítottam a palacsinta tésztáját, ez alkalommal viszont hagyományos amerikai palacsintát sütöttem. A recept alapját Jamie Oliver "banana pancake'' receptje adta, az ő palacsinta receptjét használtam fel, annyi módosítással, hogy pici cukrot és apróra vágott étcsoki darabokat szórtam a tésztába. A továbbiakban - a rávalót tekintve - nem követtem az útmutatásait, hanem eperrel és tejszínhabbal tálaltam a könnyű, habos kis korongokat.





Amerikai habos epres palacsinta

Hozzávalók:
3 nagyobb tojás
115 gramm finomliszt
fél zacskó sütőpor
fél zacskó vaníliás cukor
140 ml tej
60 gramm 70 %-os étcsoki
gondolatnyi só

500 gramm tisztított eper
4 dl tejszínhab
2 ek porcukor

Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük a csipet sóval. A sárgáját a kis cukorral, majd a tej és a liszt váltogatásával robotgéppel könnyű, egynemű masszává keverjük. A csokit apróra forgácsoljuk, a masszához adjuk, jól elkeverjük. A kemény habot óvatosan beleforgatjuk. A tészta jól kezelhető, könnyű sütés közben bánni vele. A teflon serpenyőt közepes lángon felforrósítjuk (nem muszáj olajjal kikenni, nem ragad le anélkül sem a massza), a masszából egy evőkanálnyi adagokat pöttyentünk a közepébe és kicsi elteregetjük. A cél, hogy formás kis korongokat kapjunk és se túl vastag, se túl vékony ne legyen. Gyorsan sül, így nem kell sokáig várni. Faspatulával óvatosan megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük, tányérra csúsztatjuk.

A rávalóhoz az epreket megmossuk, lecsumázzuk, apró darabokra vágjuk. A tejszínhabot kemény habbá verjük, a legvégén a porcukrot hozzáadjuk. A palacsintátmelegen tálaljuk, alőször az epret halmozzuk rá, majd erre púpozzuk a tejszínhabot.

Nagyon finom, könnyű és csábító reggeli. 2-3 nagyon éhesnek elég ez az adag.



(Itt szükséges megjegyezni, hogy tekintve, hogy Jamie könyvvel sajnos MÉG :) nem rendelkezem, így nem tudom a recept megjelent-e valamelyik könyvében, én a honlapján találkoztam vele.)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hát ez valami frenetikusan jól néz ki! Gratulálok hozzá! :-)

macs írta...

Köszönöm szépen!!! Azért nagyon "bűnös" dolog ám... csoki, tejszínhab... :) Viszont ha egy-két ilyet benyom az ember lánya, más már nem is megy, annyira laktató...