Életem első húsvéti sonkáját - jelentem - megfőztem! Nagyim tanácsára nem áztattam ki, és nem hibáztam: tényleg nem volt annyira sós, hogy ki kelljen áztatni.
Hozzávalók:
1.7 kg füstölt kötözött combsonka5 db babérlevél
1 ek. fekete bors
2 közepes vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
A hagymákat megpucolom, a vöröshagymát elfelezem. A sonkát a csomagolástól megfosztom, átmosom, egy nagy lábosba teszem és felengedem annyi vízzel, hogy ellepje. Kb. 4-5 helyen hústűvel mélyen beszúrom, hogy az így keletkezett "lukakon" a főzőlé beszivároghasson. A babérlevelet, a hagymákat és a borsot mellédobom és közepes lángon, fedő alatt felteszem főni. Imígyen fest akkor:
Amikor forrni kezd, megkóstolom a levét, ha nem sós, akkor utánsózom. Kb. 2-2 és fél órát főzöm. Akkor kész, ha a hústű szépen, könnyen átszúrja. A főzőlevében hagyom kihűlni. Mikor kihűlt, alufóliába csomagolva a hűtőben kihűtöm, hogy szépen lehessen szeletelni.
1 megjegyzés:
Megjegyzés küldése