2007-05-08

Slambuc

Mostanában nem volt időm (és bevallom: kedvem sem) főzni, így sajnos a blogbejegyzések is elmaradtak. Remélem lesz energiám behozni a lemaradást.
Ráadásul az utóbbi időben inkább az egyszerű ízekre utazom úgy mint a tojásos nokedli, paprikás krumpli és társai, ami talán 'blogbejegyzést nem is érdemel', mert különösebb hókuszpókuszt és csinnadrattát nem igényel... Ettől függetlenül valakinek, valamikor lehet, hogy hasznos lesz...
Kiskoromban volt egy pici bérelt telkünk, amolyan "gyufagyári", oda jártunk minden hétvégén a veteményest és a gyümölcsöst gondozni. Ott főztünk időnként slambucot, öreget (ki hogy ismeri). A Nagyikám kiskoromban pedig megrendelésre gyártotta az öreget, annyira imádtuk. Néha otthon is készítem, így is finom, de azért bográcsban az igazi.
(A kép nem sikerült valami jól, még ki kell tapasztalnom a gépet.)

Hozzávalók:

250 gr tarhonya (én a gépit szeretem csak)
2 közepes szál kolbász
2 közepes burgonya
2 közepes vöröshagyma
5 csík zsírszalonna
2 ek. darált házi paprika
só, bors
(ha van csípős paprika, az is nagyon jó szolgálatot tesz, nekem most sajna nem volt)
Elkészítés:
A szalonnát felszeletelem és egy lábos aljára fektetem, zsírjára olvasztom közepes lángon. Beledobom a tarhonyát és sűrűn kevergetve lepirítom. Megszórom pirospaprikával. Amikor kész, hozzáadom az előzőleg lereszelt hagymát és felöntöm kétszeres mennyiségű vízzel. Sózom, borsozom, hozzáadom a darált paprikát és fedő alatt főzöm. Közben megpucolom és felkockázom a burgonyát és a lábosba rakom, puhára főzöm. Ha a levét elfőné, mindig egy picit adok hozzá, de nem túl sokat, mert ki tudja mennyit vesz fel. Mikor már majdnem puha, hozzáadom a felkarikázott kolbászt és addig főzöm, míg a levét elfövi. A végén a szalonnákat kihalásztam belőle, mivel ez nem az a finom pörcös fajta.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Amit Te slambucnak nevezel, az pásztortarhonya!

Lásd alábbi az alábbi linket!
http://grill.grocceni.com/bogracs.html

Az így biztosan nagyon finom, de nem ez a slambuc. Az igazi slambuchoz nem kell más csak krumpli, tészta víz és só. Semmi zöldség, semmi kolbász. Az igazi slambucot 32szer kell megforgatni. Úgy kell kinéznie, mint egy kenyérnek. Ahhoz, hogy igazán finom legyen biztosan nem elég 45 perc. 2 órát mindenképpen rá kell szánni, de menéri!! : ) 2005-06-30 09:57:23 {ancsikislany}

macs írta...

Köszi a kedves hozzászólást! :) Azt hiszem, ahány ház, annyi slambuc... :) Egyszer majd rászánok temérdeksok időt (mert az irodalma nagy) és utánajárok a "slambuc igaz történetének". Találtam egy olyan receptet is, ahol 33x fordítják ugyan, de kolbász és szalonna is van benne. Mindenesetre ha slambuc, ha nem: isteni. :)))

Névtelen írta...

Az igazi slambucoot sehol nem főzik olyan istenien finomra,mint nálunk,Újfehértón!És tényleg nem kell hozzá tarhonya,mert akkor az már nem is slambuc,hanem pásztortarhonya.