2009-04-08

Hagymás csirke

Régi (és egyben első igazi, nem gyakornoki) munkahelyemen a régi kollegákkal gyakran jártunk egy kínai gyorsétterembe, ahol remek étkeket lehetett kapni. Lassan két éve már, hogy állást váltottam és a kollégák, a régi hangulat és persze a kedvencem, a hagymás csirke még most is hiányzik. A hagymás csirkét most megpróbáltuk reprodukálni, a ex-kollégákkal meg jó lenne végre összefutni (remélem olvassák e sorokat és értik a célzást). :)
Nem állítom, hogy autentikus recept, lehet, hogy nem is "kínai" a szó szoros értelmében (sőt: biztos nem az) de nagyon-nagyon finom!


Hozzávalók a hagymás csirkéhez:
1 egész csirkemell, bőr nélkül
3 nagy fej vöröshagyma
4 ek. szezámolaj
só, bors

Hozzávalók a píritott zöldséges tésztához:
fél zacskó kínai tojásos tészta (vészhelyzetben spagetti)
1 ek. szezámolaj
2 ek. sötét szójaszósz (pl. shoyu)
1 ek. chiliolaj
2 szál sárgarépa julienn-re (szálkákra) vágva

Elkészítése pofon egyszerű:
1. A tésztát kifőzzük (vagy a csomagolás szerint elkészítjük).
2. Míg fő, összedobjuk a hagymás csirkét. A csirkehúst megmossuk, nem túl vékonyan felcsíkozzuk. Sózzuk, borsozzuk ésa wokban/magas falúserpenyőben felhevített olajra dobjuk, kavargatva,közepes lángon lepirítjuk.
3. Amikor még nem pirult meg, rádobjuk a képen látható méretűre vágott vöröshagymát és folyamatos kavargatás, rázogatás közben a hússal együtt kissé roppanósra pároljuk, kissé pirítjuk őket. Ha kész,szűrőlapáttal kiszedjük.
4. A tésztát leszűrjük. A szálkára vágott sárgarépát a hagymás hústól visszamaradt zsiradékban + 1 ek. szezámolajban és 1 ek. chiliolajban lepirítjuk. Hozzáadjuk a tésztát és a szójaszószt és együtt kavargatva pirítjuk.
5. Befaljuk.

Nincsenek megjegyzések: