2009-04-14

Puncs szelet

Régóta dédelgetem az alábbi receptet, de sajnos alulmúlta a várakozásaimat. Igaz csak az enyémet, mert aki kóstolta, annak nagyon ízlett. Senkinek nem akarom elvenni a kedvét a sütitől, mert alapjaiban jó, de valami hiányzik még a tökéletes eredményhez. Nem jöttem még rá, hogy pontosan mi vele a gond, de az alábbiakra mindenképpen érdemes figyelni az elkészítésekor:
Ad 1.Tényleg nagyon vigyázni kell, hogy az egyes tésztalapok ne száradjanak ki sülés közben, különben tényleg nagyon száraz lesz az eredmény.
Ad 2. Lehetne a töltelék kicsit szaftosabb, "tocsogósabb". Talán több rum? Több cukorszirup? Nem tudom...
Ad 3. Semmiképpen nem célszerű a mázt _teljesen_ rászárítani a tetejére. Esetleg másfajta mázzal is lehetne próbálkozni.
Nem teljesen reménytelen a recept, csak nem sikerült olyan igazi szaftos, omlós puncs szeletet alkotnom, mint a cukrászdai.
(Akinek van a tarsolyában egy jó kis _igazi_ puncs szelet recept, kérem, ne fogja vissza magát. :) )



Hozzávalók:


A tésztához:
50 dkg finomliszt
1 cs. sütőpor
15 dkg vaj
20 dkg kristálycukor
2 tojás sárgája
kb. 2 dl tejföl


A töltelékhez:
1 összetört tésztalap
10 dkg kristálycukor
2 dl víz
10 dkg darált dió
2 ek. cukrozatlan kakaópor
1 cs.vaníliás cukor
0,5-1 dl jóminőségű rum/rumaroma


Kenéshez:
6 ek. sárgabarack lekvár


Mázhoz:
2 tojásfehérje
10 dkg porcukor
1 mokkáskanál piros ételszínezék (de jobb a málnaszörp)


Elkészítés:

1. A tészta hozávalóiból közepesen kemény tésztát gyúrunk. Három egyenlő részre osztjuk és egy kb. 25x35 cm-es kivajazott tepsiben egyenként megsütjük a lapokat (előmelegített sütőben, 180°C-on, kb. 10 perc alatt). Vigyázzunk, hogy ne száradjon ki!
2. A töltelékhez a cukrot a vízzel kevergetve 3 percig forraljuk. Ha kész, a tűzről lehúzzuk és hozzáadjuk a kakaóport, a diót, valamint a vaníliás cukrot. A legkevésbé sikerült tésztalapot beletördeljük, jól összekeverjük, a rumot is hozzáadjuk, elvegyítjük.
3. Az egyik tésztalapot a tepsibe visszatesszük, a tölteléket egyenletesen rásimítjuk. A másik tésztalapot ráfektetjük, kicsit rá is nyomjuk. Lepréselve a hűtőbe tesszük. (A tetejére nagyobb deszkát fektetünk, amire nehezékeket pl. két 1 literes tejet fektetünk.) Én egy éjszakát hagytam a hűtőben, de a recept szerint 6-8 óra is elég.
4. Ezt követően a tetejét kissé meglangyított baracklekvárral megkenjük, majd visszatesszük a hűtőszekrénybe.
5. A mázat elkészítjük. A tojásfehérjét csipet sóval félig felverjük, majd a porcukrot hozzáadjuk és vízgőz fölött kemény habbá verjük (amennyire megy). Hozzáadjuk a színezéket/szörpöt.
6. A mázat egyenletesen a süteményre simítjuk és 150°C-os sütőben 6-8 perc alatt kicsit rászárítjuk (ne teljesen, ahogy a képen látható). Állítólag vékony pengéjű, forró vízbe mártott késsel jól szeletelhető.
Forrás: Príma Konyha Magazin 2008. szeptemberi szám (44-45. oldal)

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Húúúúúú de guszta:))))))))))))))))))))))))))