2009-04-14

Hagyományos zserbó

Zserbót ugyebár inkább Karácsonykor sütünk. :) De vannak, akiknél Húsvétkor is asztalra kerül, vagy ünneptől függetlenül bármikor.
Eddig az alábbi zserbó recept vált be a legjobban.




Hozzávalók:


A tésztához:

1/2 dl langyos tej
1 kockacukor
25 gr friss élesztő
50 dkg finomliszt
25 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
1 tojás
csipet só
1 dl tejföl


A töltelékhez:

30 dkg darált dió
20 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja

300 gr házi baracklekvár


Tetejére:
2 csomag Dr. Oetker Ét Tortabevonó vagy a lenti mázvariációk egyike


Elkészítés:

1. Az élesztőt a langyos tejben (melyben a kockacukrot feloldottuk) elkeverjük és meleg helyen felfuttatjuk.
2. A lisztben a vajat elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a kétféle cukrot, a tojást, a sót, és a tejfölt, jól összegyúrjuk. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük pihenni.
3. A töltelék hozzávalóit elkeverjük.
4. Egy kb. 30x40 cm-es tepsit kivajazunk és kilisztezünk (vagy sütőpapírral beborítjuk).
5. A tésztát négy egyenlő cipóra osztjuk. Az 1. gombócot tepsi méretűre nyújtjuk, a tepsibe simítjuk, túllógó széleit könyörtelenül levágjuk (mindegyikkel így járunk majd el). 100 gr baracklekvárt elsimítunk rajta, diótöltelék harmadával megszórjuk. A 2. lappal és a 3. lappal hasonlóan járunk el és hasonlóan rétegezzük. A 4. lapot a sütemény tetejére nyújtjuk, villával pár helyen megszurkáljuk, széleit lenyomjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk és kb. 1 órán át pihentetjük.
6. Közben a sütőt 180°C-ra előmelegítjük. Az idő elteltével a süteményt betesszük és 35-40 percig sütjük. Tepsiben hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt csokoládémázzal bevonjuk.
Csokoládémáz:
A tökéletes csokoládémázat még nem sikerült megtalálni. Ami elég fényes, és megszilárdul. A képen látható süteményt készen vett öntettel vontuk be. Legközelebb házi mázat készítek hozzá.
Az eredeti recept a következőeket ajánlja:
Máz 1:
200 gr (minél jobb minőségű!) étcsokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, 2 ek.olajjal elkeverjük és a süteményt bevonjuk vele.
Máz 2 (nehezen szárad, sőt Karácsonykor 1 hét múlva száradt csak meg :) ):
150 gr porcukrot, 2 ek. cukrozatlan kakaóport, 1 dl vizet sűrűre főzünk. Ha langyosra hűlt, 150 gr vajat és 1 kk. olajat belekeverünk, majd ezzel vonjuk be a süteményt.
(Lajos Mari receptje, valamelyik Nők Lapjából.)

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Júj az anyukám tud hasonlót, én imádom, de nekem túl időigényes a sok lap megsütése,és rétegezése.