2009-04-08

Vegyes gombakrémleves

Hűtőtakarítás címszó alatt jó pár régóta göngyölgetett hozzávalótól szabadultam meg ebben a levesben és frenetikus lett.
Tudom, a képpel nem igazán lehet eladni, nem sikerült túl jól, meg nem is volt időm a "csicsázásra". Szokás szerint. :)
Ezért muszáj ezt megkóstolni!



Hozzávalók:

kb. 60 dkg csiperkegomba
egy marék szárított erdei gomba (nálam vargánya)
2 kis dobozos (Parmalat) főzőtejszín
kb. 1.5 l zöldség vagy húsleves alaplé (ennek hiányában leveskocka, szigorúan KIVÉTELESEN :) )
a szárított gomba áztató leve
1 szál póréhagyma
1 nagy marék friss medvehagyma

kb. 2 ek. vaj vagy olívaolaj a pároláshoz


Elkészítés:
1. A szárított erdei gombát leforrázzuk és kb.30 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük, de a levét megtartjuk!
2. Közben a gombát és a pórét megtisztítjuk és felszeleteljük. A medvehagymát megmossuk és felaprítjuk.
3. A vajat/olajat egy nagyobb lábosban felhevítjük és a pórét valamint a medvehagymát kavargatva megfonnyasztjuk rajta. Ha ez megvan, mehet mellé a gomba és fedő alatt kissé megpároljuk.
4. Felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a szárított gomba áztató levét és összeforraljuk, majd közepes lángon kb. 10 percig főzzük.
5. Lehúzzuk a tűzről és botmixerrel selymesre mixeljük.
6. Mehet vissza a tűzre és tejszínnel behabarjuk. (Fokozatosan tesszük ezt, egy külön keverőtálban kanalaként összehozzuk a hideg tejszín és a forró leves hőmérsékletét, majd az immáron nagyjából egy hőfokú tejszínt hozzáadjuk a leveshez. Jól elkavarjuk.)
7. Közepes lángon egyet rottyantunk rajta és már kanalazhatjuk is. Pirított kenyérkocka illik hozzá, de egészen elvetemültek krumplicsipsszel is ehetik. =:-)
Életem eddigi legfinomabb levese kerekedett belőle.

Nincsenek megjegyzések: