Ezt a tortát réges-régen sütöttem, akkor az eredeti Stahl recept szerint. A málnahab isteni lett és tulajdonképpen a csokis talapzattal sem volt semmi gond, nekem annyira nem jön be (s itt olvashatjuk, hogy ezzel nem vagyok egyedül), így ezúttal a lúdlábtortához készített tésztát használtam hozzá.
Hozzávalók:
A tésztához:
3 ek. finomliszt
1 csapott ek. cukrozatlan kakópor
3 ek. kristálycukor
1 csomag vaníliáscukor
3 egész tojás
A málnahabhoz:
30 dkg mélyhűtött málna
30 dkg natúr joghurt
15 dkg méz
1 kk. vanília aroma
1 citrom reszelt héja
2 csapott ek. zselatinpor (2 dkg)
5-6 ek. hideg víz
2 dl hideg tejszín
Elkészítés: A tészta hozzávalóiból kézimixerrel laza tésztát keverünk, kapcsos (előzőleg kivajazott, kilisztezett) tortaformába öntjük és 200 °C-on, kb. 25 perc alatt megsütjük (tűpróba!). A csokit vízgőz fölött megolvasztjuk és a tortalapra kenjük. Hagyjuk a formában kihűlni.
Krém elkészítése:a kiengedett málnát a natúr joghurttal botmixerrel pépesítjük, hozzáadjuk a mézet, a vanília aromát, a reszelt citromhéjat. A zselatint vízben feloldjuk és addig főzzük, amíg el nem olvad, de nem szabad tovább! A krémhez adjuk. A tejszínt felverjük kemény habbá és a krémbe forgatjuk. A krémet a piskótára kenjük, hűtőbe tesszük, kihűtjük (kb. 3 óra alatt dermed meg). Reszelt csokival díszítjük.
Variáns: ha nem tortaformában, hanem közepes méretű tepsiben sütjük, akkor kétszeres mennyiségű krémmel készítve, málnahabos kockákat kapunk. Esetleg csokimázzal még bevonható, de szerintem így az igazi.
(A recept Stahl Judit: Büntetlen örömök című könyvéből lett módosítva. Ezúttal Edinának ajánlom szülinapja alkalmából!)
1 megjegyzés:
Ez lemaradt: Egy normál tábla étcsoki, vízgőz fölött kiolvasztva elegendő a tortalap bevonásához.
Megjegyzés küldése