2007-04-23

Marcipános csokitorta


Emesének (Andris keresztlányának) szülinapja volt, most volt 5 éves. Pontos listát vezetett arról, hogy kitől mit kér ajándékba és a listán szerepelt egy szülinapi torta is, Emese kedvenc színében természetesen, azaz rózsaszínben! :) Rögtön láttam a feladatban a kihívást és ajánlkoztam a megsütésére. Nem is bántam meg, a torta jól sikerült, de az út a kész tortáig küzdelmes és viszontagságokkal teli volt... :)

Alapvetően csokis piskótáról van szó, kétféle csokikrémmel és a tetején rózsaszín marcipán borítással.

Hozzávalók a tésztához:

6 egész tojás
12 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
12 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
2 ek. citromlé
2 ek. cukrozatlan kakópor

A párizsi csokikrém receptjét lásd itt! Kétszeres mennyiség kell!
A pudingos krém receptjét lásd itt!

Elkészítés:

A tojások fehérjét kemény habbá verjük, a sárgákat a cukrokkal jó habosra keverjük, apránként hozzáadjuk a sütőporos lisztet és a kakaóport, majd a citromlevet. A kemény habot óvatosan beleforgatjuk. Kivajazott, kilisztezett kapcsos tortaformában kb. 20-30 percig sütjük, de mindenképpen eszközöljünk tűpróbát, hogy valóban nem ragad-e már, megszilárdult-e mindenhol.

Mikor kihűlt, három-négy lapba vágjuk és a következőképpen töltjük:

1. réteg: piskóta
2. réteg: párizsi krém
3. réteg: piskóta
4. réteg: Ekkor a tészta köré karimát pattintunk (a kapcsos forma karimáját) és a pudingos krémmel nyakonöntjük, kicsit a hűtőbe tesszük szilárdulni. Mikor megszilárdult jön az:
5. réteg: piskóta
6. réteg: párizsi krém
7. réteg: piskóta

A karimát levesszük, az egészet a párizsi krémmel jól körbekenjük. Itt akár be is fejezhető a művelet, de erős idegzetűeknek tovább is van még... :)

A tortát marcipánnal beborítjuk. Nekem 3 darab 150 grammos tömbre volt szükségem a művelethez, igaz, vastagabra kellett hagynom a marcipánréteget a normálisnál, mert a sötét csokikrém könnyen átütött volna a vékonyka borítás alatt. A marcipán nyújtásnak szenteltem egy külön posztot itt. Megér egy misét mindenképpen! :)
Mikor kész a borítás, kis virágokkal, marcipánfigurával díszítjük, tálalás előtt jól behűtjük!

Az alábbi kép azt a véres jelenetet ábrázolja, amikor a kétségbeesett és leharapott fülü Malacka egy falatnyi kóstolóért kiált! :D Háttérben az ünnepelt!


9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Wow. Gratula, ez nagyon csinos lett!

macs írta...

Köszi! :)

Cukroskata írta...

Malackát is te csináltad?

Unknown írta...

Rengeteg receptet kipróbáltam már csokitortára. Mostmár biztos vagyok benne, hogy ez az IGAZI. Nagyon-nagyon finom! Köszi!!! Nagy örömet szereztem vele a kislányomnak:)

macs írta...

Sziasztok!
Malacka a Szamos műve.
Ágnes, örülök, hogy bevált a recept! :)

辣炒年糕Blue írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Névtelen írta...

Szia!

Szupi ez a torta!!
Kisfiam 1 éves szülinapjára nézelődök, és nagyon tetszik, persze nem rózsaszínben :) Kérdezném hogy a tortaformád hány cm-es?? Nekem 26 cm-es van. Jó ez?
Anett

Névtelen írta...

Szia! Én azt szeretném megkérdezni, hogy a marcipánt színezted vagy készen vetted rózsaszínűn? Ha színezted, hogyan? Köszönöm! Mse

macs írta...

Szia!
Készen vettem a rózsaszínűt. Marcipánnal kapcsolatosan találsz ötleteket a desszertmester.hu honlapon.