2007-04-05

Könnyű gesztenye torta

A kókuszhoz hasonlóan a gesztenye is igen közel áll a szívemhez, viszont egy ideje a hagyományos gesztenyepüré tejszínhabbal variánsra "ráuntam" kicsit. Ekkor lépett a képbe az alábbi torta, aminek elkészítéséhez két gesztenyemasszára is szükségünk lesz: egy megy (liszt helyett is) a tésztába, egy pedig a krémbe. Mielőtt még bárki megrettene, meg kell nyugtassak mindenkit, hogy a torta egyáltalán nem geil, sőt nagyon könnyű és finom. Nincs benne se vaj, se liszt, a szerkezetét és vázát a gesztenyemassza adja. Kifejezetten azoknak ajánlott, akik nem szeretik a vajas, tömény, csömörös édességeket, hanem inkább a könnyű, krémes, habos csodákért lelkesednek. Ez itt pont egy ilyen falatoznivaló.





Hozzávalók:

A tésztához:


6 tojás sárgája és fehérje
1 csomag gesztenyemassza
6 ek. porcukor

A krémhez:
1 csomag gesztenyemassza
4 dl tejszín

Elkészítés:

A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, a kiolvadt, puha gesztenyemasszát hozzáadjuk, jól elkeverjük. Az előzőleg kemény habbá vert tojásfehérjét óvatosan hozzáadjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsiben vagy kivajazott, kimorzsázott kapcsos tortaformában kb. 20 percig sütjük (tűpróba!).

A tejszínt kemény habbá verjük, a másik gesztenyemasszát villával áttörjük és a habba forgatjuk, hogy egynemű krémet kapjunk.

Mikor a piskóta megsült, a formában hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk, a sütőpapírt róla lehúzzuk és a tésztát félbe vágjuk. Megtöltjük a krém felével, a tésztákat összeillesztjük, a maradék krémmel bevonjuk. Tálalás előtt jól behűtjük.


(A recepttel ZsóMama-Edina konyhájában kötöttem jó és életre szóló barátságot, és azóta sütöm a "gyorsan, valami finomat" jegyében töretlen sikerrel! A receptet és a tortát ezúttal Tyúkanyónak ajánlom, aki mindig gondol rám és ellát finom húslevesekkel! :) )

12 megjegyzés:

Névtelen írta...

Á, ezt is most látom! Nekem Latsia ajánlotta ezt a receptet, amikor igazán gesztenye ízű dolgot kerestem (a gesztenyés muffin az oldalbordám szerint nem eléggé az), gondolom, az nlcaféról szedte. Nem tömény, gyorsan megvan - amilyennek egy jó sütinek lennie kell. Másoknak is ajánlhatom.

macs írta...

Ugyehogy?! :)

Névtelen írta...

És sütőpor nem kell bele? :(

Névtelen írta...

Jelentem kell bele sütőpor! :D Legalábbis én tettem bele :D.MA megsütöttem a barátom szülinapjára és nagy sikert aratott! Köszi a receptet! :*

Cukroskata írta...

Nekem nagymamás emlék a gesztenyetorta, az ő szakácskönyvében van. Most a te tortádról eszembe jutott, és megsütöttem muffinformában
http://cukroskata.blogspot.com/2007/11/gesztenyemuffin.html

Névtelen írta...

Köszi a receptet, egyszerű és nagyszerű! Nagy sikert aratott a családban, nem véletlenül: mi is a tejszíneset és nem a vajasat szeretjük. Sütőpor nélkül csináltam, és a tojáshab is teljesen jól könnyűvé tette.

Tamara írta...

Sziasztok!

Akkor nem is kell bele liszt?

"6 tojás sárgája és fehérje
1 csomag gesztenyemassza
6 ek. porcukor" -ez maga a tészta?

Holnapra csinálnám anyukám születésnapjára!

előre is köszi a választ!

macs írta...

Szia Tamara!
Igyekszem a válasszal, remélem még időben utolért. :)
Jól látod, nem kell bele liszt és sütőport sem szoktam bele rakni. A gesztenyemassza adja a vázát. Emiatt nem lesz túl magas torta, de a krém megemeli. Nagyon finom! Remélem Anyukádnak is ízleni fog!

Jó sütögetést!

Tamara írta...

Rendben! Köszönöm szépen a segítséget! :)

Szép napot!

Kytiara írta...

Szia!

A kérdés: mekkora tepsire van kitalalva ez a teszta adag?:)

Kyt

Névtelen írta...

Sziasztok!

A piskóta illata mennyei volt, míg sült, gyönyörűen feljött, aztán kivettem és összeesett. :(
(A lisztes piskótáim is hasonlóan szoktak járni...)
170 fok, hőlégkeverés, nem nyitogatom. Mi lehet a gond?

Névtelen írta...

köszi szépen ezt a receptet,először kb 3 éve sütöttem a páromnak ,és imádtuk mert mindkettőnk kedvence a gesztenyepüré.Nagyon köszönjük!:)