2007-04-10

Foszlós kalács

Régóta szeretnék én is igazi, foszlós, illatos kaláccsal dicsekedni, de idáig azt hittem, hogy a foszlós kalács sütése valami misztikus tudomány, így nem is mertem eddig nekiveselkedni. Alapvetően nincsen bajom a kelt tésztákkal, a fánkjaim is nagyon jól szoktak sikerülni, de a kalács... az eddig megugorhatatlan lécnek bizonyult. Utólag nem is értem, hogy miért... :D Pár titok van talán, amihez jó tartani magunkat és akkor garantált a siker:
  • jól felfutott élesztő (ehhez langyos hozzávalók, de ne legyen se túl meleg, se túl hideg)
  • addig kell dagasztani, amíg a "gerendáról nem csepeg a víz" (dédmamám mondta ezt mindig nagymamának, tőle tanultam ezt a szóhasználatot, azóta én is addig dagasztom a kelt tésztákat, ameddig ki nem ver a víz :) )
  • a dagasztó mozdulat nem szimpla kavarás és végképp nem gyúrás, hanem olyan "kapkodó" mozdulat: a fakanállal gyorsan bele-bele kapunk a tésztába és felfele húzzuk kicsit. Ezzel levegőt juttatunk a tésztába, ami nagyon fontos. Akkor jó a művelet, ha "cuffogó" hangot hallunk és látjuk a tésztabuborékokat
  • a kész tésztát kelesztenünk kell, de a hely ehhez ne legyen se túl meleg, se túl hideg
  • és végül de nem utolsósorban kedvvel szabad csak nekiállni.



Nagyon jól sikerült a kalács! Legközelebb is megsütöm!


Hozzávalók:

60 dkg liszt,
10 dkg vaj (vagy margarin),
12 dkg cukor,
3 tojás,
2,5 dkg élesztő,
3 dl langyos tej,
csipet só


Az élesztőt meleg helyen megfuttatjuk kb 1 dl langyos cukros (1 teáskanál kristálycukrot adtam hozzá) tejben. A tojásokat alaposan elkeverem a cukorral, majd hozzáadom felváltva a lisztet, a sót, a felfutott élesztőt és a maradék (2 dl) langyos tejet. Lágy tésztát dagasztok belőle, majd a hozzáadom az olvasztott vajat, ezzel is dagasztom, egészen addig, míg a gerendáról nem csöpög a víz. 1 órán keresztül, langyos helyen a duplájára kelesztem. Majd lazán átgyúrom, három részbe (copfba) veszem, összefonom, sütőpapírral kibélelt tepsiben elhelyezve, újabb félórát kelesztem. 1 evőkanál tejet elkeverek 1 tojássárgájával, és a kalácsot alaposan megkenegetem vele mindenhol. 175 fokra előmelegített sütőben sütöm kb. fél órát, addigra a teteje is szép aranybarna színt kap.

Tipp: akkor sem kell megijedni, ha a kelt tésztánk túl lágyra sikeredett és ragacsos. Akkor jó ugyanis, he elválik az edény falától, de azért puha. Ha ragacsos lenne, úgy nem lehetne formázni, így ebben az esetben adjunk hozzá nyugodtan még annyi lisztet, amennyit "felvesz", hogy a kívánt minőségű tésztát kapjuk!

(A receptet nem tudom hol találtam, sajnos a szerző kiléte már homályba veszett, így nem tudom feltüntetni... Aki magára ismer, sikítson! :) Foglálkozásilag is a jogszabályok "bubusaként" távol álljon tőlem, hogy két lábbal tiporjam a szerzői illetve "gasztro jogokat"! :D )

Update 1: Jelentkezett a jogtulajdonos! :) A recept eredetije (és története) itt olvasható! Köszönet érte kalvenaut-nak! :)

12 megjegyzés:

Névtelen írta...

Én évekig küszködtem a kézi dagasztással (kenyér, kalács, kelt tészta), de aztán ahogy egyre kevésbé értem rá, pont jókor vágtak hozzám egy használaton kívüli kenyérsütőt. Az most tönkrement (ereszt az üstje), és beruháztam egy dagasztógépbe. Azt mondhatnám, nekem a hagyomány ma már nem éri meg az időt sajnos.

Ez csak a bevezető volt :)) szóval a kedvenc kalácsreceptünk a mindmegettén található, Borcsa vagy Borcsa nagymamája a beküldő. Édes és sós dolgokhoz (sonka, sárga túró) egyaránt nagyon tuti, ha van kedved, próbáld ki!

macs írta...

Oooookéééés! Köszönöm a tippet! Megkeresem és megsütöm! :) Nekem sajna nincs dagasztó alkalmatosságom, de én is szeretnék majd egyet!

Névtelen írta...

:-))) a recept szerintem tőlem származik. Én meg a barátnőm anyósától kaptam. De örülök, hogy neked is bevált. Én egyszerűen csak "A Kalács"-nak hívom.

macs írta...

Jaj de jó, hogy jelentkeztél! :)Köszönet a receptért! És ne haragudj, hogy nem tudtalak forrásként megjelölni elsőre! Most viszont pótoltam! :)

Névtelen írta...

:-))) ugyanmár, én köszönöm a továbbnépszerűsítést. Ez a Kalácsrecept tényleg megérdemli. Örülök, hogy ennyi mindenkinek bevált.

Névtelen írta...

Köszike a kalács receptjéért.Valamikor,régen már sütöttem,hasonló finomat,de ez most pokolian jól sikerült.Igaz,a boltban véletlenül ráakadtam az ú.n.Dundi lisztkeverékre.(én ezzel a liszttel készítem a knédlit,és baromi jól sikerül)Aki teheti,próbálja ki,kimondottan kelt tésztákhoz való,még a kezdőknek is garantált siker!

Névtelen írta...

Még sosem sütöttem kalácsot, de most húsvétkor elhatároztam, hogy magam sütök.Jó sokáig keresgéltem, és a fenti Kalács mellett döntöttem. Nagyon szuper lett, mindenkinek tetszett. Köszönöm szépen!!!

Névtelen írta...

A héten én is megsütöttem a kalácsot. Nagyon finom, foszlós lett. Köszönöm a receptet.

réka írta...

Megsütöttem Húsvétra. Nagyon mutatós és finom lett. Köszi a receptet. :)

Éva írta...

Már nagyon régen vágytam egy igazi finom, puha, házias foszlós kalácsra, de nem hittem, hogy én is képes vagyok elkészíteni... Nos, sikerült!

Csak egy dolog nem tetszett. Nem tudom, mitől (kicsit túlkelt vagy lágy lett a tészta), de eléggé elterült a tepsiben, és inkább egy hatalmas kenyérre hasonlított a végén a formája, mint fonott kalácsra :-) De nagyon finom! Köszönöm a receptet!

macs írta...

Kedves Éva!

Legközelebb próbáld meg egy kicsivel több liszttel készíteni. (Hiába, nagyon függ a liszttől, hogy mennyit vesz fel, mennyit kell bele tenni, nem lehet sajna előre kiszámolni.) Szerintem túl lágy lehetett a tésztád.
A másik ötlet meg az, hogy egy kicsit fond szorosabbra. Hátha az is segít!

Éva írta...

Köszi a választ! Már több emberrel is diskuráltam a dologról, és mi is erre a következtetésre jutottunk. (Egyébként - mivel életem első kalácsfonása volt - valóban laza lett.) Már alig várom, hogy legyártsam a következő adagot! Majd beszámolok az eredményről :-)