2007-06-20

Rumtopf

Mikor Mamma oldalán először olvastam a rumtopf-ról, rögtön tudtam, hogy muszáj nekem is kipróbálnom. Az elhatározást gyorsan tett is követte és mára már ott figyel egy hasas üvegcse a spájzomban.

Mamma instrukcióit követtem, az ő oldalán komplett írást olvashattok a rumtopf mibenlétéről és minden csínjáról-bínjáról, így én a részletekbe teljes mélységben nem megyek bele, csak a saját aktuális állapotomat osztom meg itt (már ami a rumtopfot illeti... :) ).

Hozzávalók:

0.7 l minimum 54%-os rum vagy bármilyen más szesz (én 80%-os stroh rumot használtam, mert égen-földön nem találtam más megfelelő alkoholtartalmú rumot, de pont emiatt kezdetnek csak 0.5 l-t)
500 gr tisztított gyümölcs (nálam ez most cseresznye)

250 gr kristálycukor


Mivel nincsen igazi rumtopf-os edénykém (még!), így egy nagy 5 literes üvegbe töltögettem a fenti hozzávalókat, majd elkevergettem, hogy feloldódjon benne a cukor. Ezután körbetekertem az oldalát egy fekete textíliával és a tetejét lefedtem egy kistányérral, így ment a hűvös és sötét spájzba.

Így néz most ki felülnézetből:


Három hétig figyelgetni és időnként kevergetni fogom, majd ez után újabb 500 grammnyi gyümölcs, 250 grammnyi cukor és 2 dl rum kerül bele, majd újabb 3 hét múlva a következő ilyen adag. Gyümölcs bármi lehet, ami jólesik. A sort októberben zárom kb. az utolsó adag gyümölccsel, cukorral és ezt még utoljára felöntöm 0.5 l rummal. Következik ezután 4 hét pihenő és kész is a rumtopf.

Kanalazható csak úgy magában, vagy sütemények, pudingok, pohárkrémek, fagylaltok kiegészítéseképpen.

(Folyamatosan beszámolok majd az ügy állásáról!)

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Lehet, hogy csak az én figyelmemet kerülte el eddig, de nagyon jó ez a Kismacs logo a fotókon :)

macs írta...

Köszi! Brandnew! :)

Névtelen írta...

Csatlakozom az előttem szólóhoz (ami a lógót illeti):-)) rém ötletes.
ennyi tettvágy (meg a 80%) megteszi a hatását, jól szorítok ám, hogy sikerüljön!

macs írta...

Köszönöm szépen! :) Remélem a rumtopf tényleg jól sikerült, izgulok miatta rendesen. Azóta is folytattam rumlelőhely feltáró tevékenységemet: egyelőre eredménytelenül. (Már olyan vagyok, mint egy matróz... :) )