2007-06-20

Quiche

A quiche ("francia pizza") finom, a quiche jó... Sanzonban is meg lehetne énekelni számos jó tulajdonságát. Egyrészt nem ördöngősség az elkészítése (akár előre is dolgozhatunk, mert a tészta jól tűri a fagyasztást), másrészt a tölteléket bátran variálhatjuk. Ez itt egy sonkás-gombás változat.

Sonkás-gombás quiche

Hozzávalók:

20 dkg finomliszt
1 kávéskanál só
frissen őrölt bors
10 dkg hideg vaj
1 tojássárga
4 evőkanál hideg víz
500 gr gomba
250 gr sonka
3 dl főzőtejszín
3 egész tojás
1 szál póréhagyma, ha van
só, bors, friss petrezselyem
sajt a tetejére (opcionális)
1 tojásfehérje a tészta lekenéséhez

Elkészítés:A tésztához összekeverjük a lisztet a sóval, megborsozzuk, majd a szinte fagyos vajat a reszelő nagy lyukú oldalán hozzáreszeljük. Ezután ujjainkkal addig morzsolgatjuk a vajat a liszttel, amíg homokszerű nem lesz. Minél gyorsabban végzünk vele, annál jobb, a vajnak ugyanis nem szabad megmelegednie. Ezt követően hozzáadjuk a tojássárgát és kanalanként a vizet, majd összegyúrjuk. 25 cm hosszú hurkává formáljuk, folpackba csomagoljuk, és betesszük minimum 30 percre a hűtőbe. (Maradhat 1-2 napot is, lefagyasztva pedig 1-2 hónapig is eláll). Közben előkészítjük a tölteléket. A gombát megtisztítjuk, gusztusos kis karikákra vágjuk (ha van egy szál póréhagymánk, azzal is így járunk el). A sonkát is felcsíkozzuk, majd kevés olíván megsütjük, végül a gombát is rádobjuk picit sózzuk, borsozzuk, a legvégén friss petrezselyemmel megszórjuk. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra és kivajazunk cirádás peremű gyümölcstorta-formát. Elővesszük a tésztahurkát és a reszelő nagy lukú oldalán belereszeljük a formába, majd ujjainkkal gondosan elnyomkodjuk, egyengetjük, úgy hogy a peremére is jusson. Ezután következik a tészta elősütése (vaksütése), hogy a töltelék biztosan ne áztassa el, és szép egyenletesen lapos maradjon. A tészta alját villával megszurkáljuk, sütőpapírt borítunk rá, majd a sütőpapírra annyi rizst öntünk nehezéknek, hogy a sütőpapír rásimulhasson a nyers tésztára, majd 10 percig sütjük. Ezután levesszük róla a rizst és a sütőpapírt is, majd az enyhén felvert tojásfehérjével megkenjük. Lejjebb vesszük a sütő hőmérsékletét 175 fokra. A töltelékhez kézi habverővel összedolgozzuk a tojásokat a tejszínnel, majd fakanállal belekeverjük a megpárolt gombát (hagymát) és sült sonkát. Ha kell, megsózzuk, megborsozzuk. A langyosra hűlt tésztába belesimítjuk a tölteléket, reszelt sajttal megszórjuk és 30 perc alatt készre sütjük.
Könnyebb szeletelni, ha egy kicsit kihűlt már. A töltelékeket bátran lehet variálni.

(A tészta receptje Stahl Judit: Végre otthon! című kötetéből való, onnan is a flamand hagymás lepény receptjét (pontosabban a tölteléket) variáltam, mivel nem volt otthon elegendő mennyiségű hagyma.)

Nincsenek megjegyzések: