2008-11-08

Svéd húsgombócok

Hű és ha! Ez a szósz és a kis gombóckák tényleg olyanok, mint az IKEÁ-ban kaphatóak (párom nagy kedvence), azzal a különbséggel, hogy sokkalta finomabbak. Az elkészítés és a hozzávalók listája sem bonyolult: könnyen és gyorsan összedobható.





Hozzávalók:
A golyókhoz:
25 dkg burgonya (kb. 1 nagyobb és 1 kisebb)
fél fej vöröshagyma
2 kk.egész koriandermag
40 dkg darálthús (marha és sertés vegyesen)
1 tojás
fél dl tej
1/4 kk. reszelt vagy őrölt szerecsendió
só, fehér bors
a sütéshez 2 dl olaj és 15 dkg vaj

A szószhoz:
2 ek. szójaszósz (nálam shoyu)
2 dl tejszín
1 ek. finomliszt
örölt fehérbors
2 dl forró víz

A tálaláshoz (opcionális): 2 dl áfonyalekvár

Elkészítés:

1. A krumplit meghámozzuk, apróra kockázzuk, enyhén sós vízben kifőzzük és leszűrjük. Burgonyanyomón átnyomjuk, de mivel elég apróra vágtuk, akár villával is szátnyomkodhatjuk.
2. A hagymát egészen finomra reszeljük (vagy ledaráljuk). A koriandermagot mozsárban finomra zúzzuk (de megteszi egy zacsi és egy húsklopfoló is ehhez a művelethez). A darált húst érdemes egyszer átdarálni még, de elhagyható. Most jön az összeállítás: a darált húst, a fűszereket (só, bors, szerecsendió, őrölt koriander), a hagymát, a tejet, a tojást és az áttört burgonyát kézzel jól összedolgozzuk. Kézzel kb. 2 cm átmérőjű golyóbisokat gömbölygetünk belőle.
3. A sütés az eredeti recept szerint két részletben történik. Az első etapnál kb. 30 cm átmérőjű serpenyőben, a fele vaj-olaj keveréken sütjük ki a fele húsgolyót (forró zsiradékban, mérsékelt tűzön, kb. 10 perc alatt sülnek át, időnként megforgatva), majd a sütés után a felesleges zsiradékot eltávolítjuk, az edényt papírtörlővel kitöröljük és a maradék vaj-olajon eljátszuk ugyanezt a maradék húsgolyókkal. De szerintem ez a fázis elhagyható, legalábbis enélkül is működött a recept. (Mármint nem a sütés hagyható el, hanem a vaj-olaj felezése, egyben is működik, de a golyókat valóban két körre kell osztani, mert egyszerre nem férnek a serpenyőbe.
4. Ha készen vannak, hőálló tálon, alufóliával lefedve a sütőbe tesszük (100°C), hogy tálalásig meleg maradjon.
5. A mártáshoz a szójaszószt elkeverjük 2 dl forró vízzel. Egy másik tálkában pedig a főzőtejszínt keverjük csomómentesre a liszttel. A mártást abban az edényben készítjük, amiben a húsgombócok sültek. Ehhez kiöntjük belőle a felesleges zsiradékot úgy, hogy kb. 3 evőkanálnyi maradjon, plusz a húsgombócokról sülés közben lepottyanó húspörkök is maradhatnak, sőt maradjanak. A zsiradékot felforrósítjuk, hozzáöntjük a szójaszószos vizet, a húspörköket lekapargatjuk az edényről. A tejszínes keveréket fokozatosan hozzámelegítjük a szójaszószos-olajos keverékhez, majd amikor nagyjából egy hőfokon vannak, bátran hozzáadjuk. Megborsozzuk, elkeverjük és mérsékelt tűzön kevergetve besürítjük (kb. 5 perc).
Sült krumplival, áfonyalekvárral esszük. Mennyei.

Stahl Judit isteni receptje a "gyors sorozat" legújabb kötetéből, méghozzá a Gyors húsos ételek címűből.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Mi lesz a megfőtt, szétnyomkodott krumplival?

macs írta...

Pfú, teljesen jogos a kérdés. Pótolom. Szóval az áttört burgonyát is a masszához adjuk, ez is a golyóbis hozzávalóinak egyike.

Névtelen írta...

Haat...az IKEA-hoz vsz. sok koze nincs, a jo kis magyar fasirthoz annal tobb. Allagaban es izeben is arra emlekeztet. A barnamartason is van meg mit alakitani.
Azert megettuk (az afonyadzsem mennyei volt :)), de nem ez volt a recept, amit kerestem :(.

macs írta...

Vitatkoznék. :) A fasírt, ha golyóbis formájó, zsemlemorzsába is belehempereg. :))

Nekem azért tetszett a recept, mert nem "műanyag" és azért hozza az ízvilágot. De hát ízlések és pofonok. :)

Névtelen írta...

Szerintem nagyon finom, és a magyar fasírtra nem emlékeztet az íze. Nekem olyan, mint az IKEA-s, csak tényleg sokkal finomabb :)