Ismét egy Stahl recept, és ismét tarolt. A vargánya, a tejszín és a tárkony nagyon különleges ízt ad a halnak, remekül feldobja. Idegen tollakkal ékeskedem, mivel megszegem az írtalan szabályt és ezúttal kivételt teszek: a fotón látható étek ugyanis nem saját készítésű, édesanyám készítette, de annyira finom volt, hogy muszáj posztolni róla.
Harcsa helyett más uszonyosból is készülhet, pl. tengeri halból.
Hozzávalók 4 adaghoz:
5 dkg szárított vargánya (vagy más erdei gomba)
1 kg harcsafilé
1.5 dl tejszín
1.5 dl tejföl
1 ek. liszt
2 kávéskanál mustár
só, bors, tárkony (4 ág friss vagy szárított)
1 citrom
kevés vaj a tepsi kikenéséhez
Elkészítés:
1. A szárított gombát 30 perce forró vízbe áztatjuk, hogy bőven ellepje, majd leszűrjük és apróra vágjuk. (Az áztató léből - filteren vagy gézen való átszűrést követően - finom krémlevest főzhetünk, vagy risotto-hoz felhasználhatjuk.) A sütőt 200°C-ra előmelegítjük, és egy nagyobb, kb. 30x40 cm-es tepsit vagy hőálló tálat kivajazunk.
2. A halat szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk és bőrével lefelé a tepsibe tesszük.
3. A tejszínt csomómentesen elkeverjük a tejföllel, a liszttel és a mustárral, hozzáadjuk a friss, apróra vágott vagy szárított tárkonyt. Mehet bele a gomba, só, bors és a reszelt citromhéj és 3 ek. citromlé. A szószt ráöntjük egyenletesen a halakra.
4. Az edényt alufóliával lefedjük és a halat 25 perc alatt megsütjük, az utolsó 5 percben levesszük róla a fóliát.
Tálalhatjuk rizzsel is, de az eredeti recept fokhagymás spagettit ajánl hozzá, ami valóban remekül illik a képbe (kevés olíván és vajon néhány áttört gerezd fokhagymát illatosra párolunk és őrölt borssal ízesítjük.)
(Forrás: Stahl Judit Végre otthon c. könyve, 46. oldal)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése