2008-11-29

Tárkonyos harcsa vargányás-tejszínes szószban

Ismét egy Stahl recept, és ismét tarolt. A vargánya, a tejszín és a tárkony nagyon különleges ízt ad a halnak, remekül feldobja. Idegen tollakkal ékeskedem, mivel megszegem az írtalan szabályt és ezúttal kivételt teszek: a fotón látható étek ugyanis nem saját készítésű, édesanyám készítette, de annyira finom volt, hogy muszáj posztolni róla.
Harcsa helyett más uszonyosból is készülhet, pl. tengeri halból.



Hozzávalók 4 adaghoz:



5 dkg szárított vargánya (vagy más erdei gomba)

1 kg harcsafilé

1.5 dl tejszín

1.5 dl tejföl

1 ek. liszt

2 kávéskanál mustár

só, bors, tárkony (4 ág friss vagy szárított)

1 citrom

kevés vaj a tepsi kikenéséhez



Elkészítés:



1. A szárított gombát 30 perce forró vízbe áztatjuk, hogy bőven ellepje, majd leszűrjük és apróra vágjuk. (Az áztató léből - filteren vagy gézen való átszűrést követően - finom krémlevest főzhetünk, vagy risotto-hoz felhasználhatjuk.) A sütőt 200°C-ra előmelegítjük, és egy nagyobb, kb. 30x40 cm-es tepsit vagy hőálló tálat kivajazunk.

2. A halat szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk és bőrével lefelé a tepsibe tesszük.

3. A tejszínt csomómentesen elkeverjük a tejföllel, a liszttel és a mustárral, hozzáadjuk a friss, apróra vágott vagy szárított tárkonyt. Mehet bele a gomba, só, bors és a reszelt citromhéj és 3 ek. citromlé. A szószt ráöntjük egyenletesen a halakra.

4. Az edényt alufóliával lefedjük és a halat 25 perc alatt megsütjük, az utolsó 5 percben levesszük róla a fóliát.


Tálalhatjuk rizzsel is, de az eredeti recept fokhagymás spagettit ajánl hozzá, ami valóban remekül illik a képbe (kevés olíván és vajon néhány áttört gerezd fokhagymát illatosra párolunk és őrölt borssal ízesítjük.)
(Forrás: Stahl Judit Végre otthon c. könyve, 46. oldal)

Nincsenek megjegyzések: