Egy kellemes alternatíva a maradék nyers kelkáposzta felhasználására. Sosem gondoltam volna, hogy ennyire-ennyire finom! Jól példázza azt is, hogy attól, hogy egy tészta nem tocsog a szószban, nagyon finom és intenzív ízű lehet.
Hozzávalók 4 főre:
40 dkg spagetti
15 dkg vékonyra szeletelt bacon
1 kisebb fej kelkáposzta (tisztítva kb. 50 dkg)
25 dkg camembert sajt
2 nagy gerezd fokhagyma
2 ek.olívaolaj
só, bors
Elkészítés:
1. A bacont vékony csíkokra vágjuk.
2. A káposzta külső leveleit kidobjuk, egyébként leveleire szedjök, a torzsáját kivágjuk és a leveleiből is a vastag középső ereket kimetszük. A leveleket 1 cm vastagon fellaskázzuk.
3. A sajt kemény héját körben levágjuk, a maradékot felkockázzuk.
4. A finomra zúzott fokhagymát a forró olíván picit pároljuk, hozzáadjuk a szalonnát és pörcösítjük. Ha kész, kihalásszuk a pörcöket és mehet a kelkáposzta a maradék zsiradékra. Éppen addig pároljuk, hogy már puha legyen, de ne túlságosan fonnyadt. Közben sózzuk és borsozzuk. Kb. 6-8 perc alatt kész.
5. A tésztát a szokott módon főzzük, de pont két perccel rövidebb ideig főzzük, mint ami elő vagyon írva. Ha kész, leszűrjük, de2 dl főzővizet megtartunk.
6. A tésztát a 2 dl-nyi főzővízzel együtt a kelkáposztához adjuk, majd mehet a szalonna és a sajt is. Mérsékelt tűzön addig főzzük, hogy pont elolvadjanak a sajtkockák (kb. 5 perc).
Másnap még finomabb.
(Forrás: Stahl Judit Gyors olaszos tészták c. könyve, 88. oldal)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése