2008-11-16

Hortobágyi húsos rétes

Azért az valahol piszokság, hogy amikor az ember lánya nagyon szomorú, akkor is ugyanúgy kisüt a nap. A villamos ugyanúgy csilingel, és még a madaraknak is van képük vígan csivitelni, sőt még az ablakon is benéznek, félrebillentett fejjel, kíváncsi tekintettel, szemükben a kérdéssel "Na, te Hosszúhajú, mit búslakodsz". Persze erről a világ nem tehet. Az élet már csak ilyen, egy jellegzetessége megvan: megy tovább. És jól is teszi: kitolás lenne embertársainkkal. Csak legalább egyetlen kis esőfelhő szolidaríthatna ilyenkor az emberrel, és egy kiadós zuhéval kísérhetné a lógóorrú nyomát. De manapság a felhők sem szolidárisak, sajnos. Maradt hát a terápiás örömfőzés. :)



Hozzávalók:

1 csomag Tante Fanny klasszikus rétestészta (6 lapos)

1 fej közepes vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

2 ek. libazsír

1. ek. pirospaprika

1 ek. gulyáskrém (csemege)

1 ek. piros arany (csemege)

30 dkg darált pulykahús (eredeti recept szerint csirkemell darálva)

bors

2.5 dl tejföl

3 ek. olaj a kenegetéshez

2 púpozott ek. zsemlemorzsa

Elkészítés:

1. A sütőt 200°C-ra előmelegítjük és egy nagyobb tepsire sütőpapírt terítünk. A rétestésztát elővesszük a hűtőből.

2. A vöröshagymát és a fokhagymát egészen finomra vágjuk, majd a mérsékelt tűzön felolvasztott libazsíron megfonnyasztjuk. Tűzről lehúzva hozzákeverjük a pirospaprikát és a kétféle paprikás krémet. Hozzáadjuk a húst is és 1-2 percig kevergetve, majd 10-15 percig fedő alatt mérsékelt tűzön pároljuk. (Vigyázzunk, nehogy odakapjon!) Ha kész, elkeverjük benne a tejfölt. (Só szerintem nem kell bele, de ha valakinek úgy finomabb, fűszerezze kedvére.) Ezzel kész is a töltelék.

3. A rétestésztát készítjük ezután elő. Két nagyobb konyharuhát egymás mellé terítünk és virágsprucnival benedvesítjük. Ez lesz segítségünkre a rétestekerésben. Egy-egy lapot ráterítünk (konyharuhánként egyet egyet, külön-külön), majd olajjal vékonyan megkenegetjük, jöhet rá még egy-egy lap, olajozás és a végén az utolsó lapok, de ezeket nem kenjük meg olajjal.

4. A felénk eső hosszanti oldalainál kb. 2 cm vastag sávot kihagyunk a szélén, majd onnantól kb. a tészta közepéig adagonként (lapkupaconként) 1-1 púpos ek. morzsával megszórjuk, hogy ne áztassa át a töltelék a lapokat.

5. A tölteléket két részre osztva, adagonként külön - külön a morzsás részre egyengetjük. Ezután a konyharuha hathatós segedelmével a réteseket feltekerjük, végeiket maguk alá gyűrjük.

6. Átemeljük a tepsibe, tetejüket olajjal vékonyan megkenjük és már mehetnek is asütőbe, kb.10-15 percre. Akkor kész, amikor már szép aranybarna színt kaptak.

(Forrás: Stahl Judit, Gyors szárnyas ételek c. könyve, 40. oldal)

Nincsenek megjegyzések: