2008-11-15

Fűszeres spagetti

Sokféle ideális nap van, az egyik például ilyen. Az Ember bemegy a konyhába, szétnéz a hűtőben, aprít, reszel, vagdos, kever-kavar, fűszerez, majd kisvártatva gőzölgő tálat varázsol délidőben az asztal közepére. Ideális nap?! Szóval az Ember bemegy a konyhába, kever-kavar és lám: mi lesz belőle. :)




Hozzávalók:

50 dkg spagetti

10 dkg füstölt mangalica szalonna

2-3 nagyobb gerezd fokhagyma

1 közepes fej vöröshagyma

1szál sárgarépa

2doboz 40 dkg-os hámozott paradicsom konzerv (pl. Mutti)

2 ek. kapribogyó

6 ek. olíva olaj

35 dkg darált pulykamell (nálam comb)

1 dl vörösbor

só, bors, 1 ek. oregano, fél ek. rozmaring, fél ek. bazsalikom, 1 késhegynyi cayenne bors vagy erős, őrölt pirospaprika

25 dkg tejszínes krémsajt

a tetejére: 10 dkg reszelhető keménységű juhsajt

Elkészítés:

1. A szalonnát apróra kockázzuk. A vöröshagymát és a répát lereszeljük, a zúzott fokhagymát hozzáadjuk. A paradicsomkonzervet botmixerrel pépesítjük, a kapribogyót lecsöpögtetjük. (Itt véletlenül hiba csúszott a gépezetbe és a reszelt hagyma és répa is a botmixer "karmai" közé került, de előnyükre vált.)

2. A szalonnát az olaj felén mérsékelt lángon pörcösre pirítjuk. A pörcöket félretesszük (ha nem tettük volna botmixerbe a reszelt zöldségeket, akkor most a maradék zsiradékon kb. 10 perc alatt megpároljuk őket, majd félretesszük. :) ) A maradék olajat a lábosba öntjük, felforrósítjuk, és a darálthúst sóval és borssal fehéredésig pirítjuk rajta.

3. A megpirított húshoz hozzáadjuk a zöldségreszeléket, a kapribogyót és a szalonna pörcöket, a paradicsompürét és a bort. Jöhet bele valamennyi fűszer, a krémsajtot. Felforraljuk, majd mérsékelt tűzön 10-12 percig főzzük.

(Forrás: Stahl Judit: Gyors szárnyas ételek 51. oldal)

Nincsenek megjegyzések: