2008-11-02

Körte kompót

Maradt még az emlegetett körtéből, s a maradék kompótként végezte. Nagyon szeretem a kompótot, befőttet, de csak a házit. De szeretnék olyan kis tüchtig háziasszonyka lenni, aki évről-évre befőtt formájában zárja üvegbe a nyár és a kora ősz ízeit. Hjajh... :)



Hozzávalók:
4-5 közepes körte
ízlés szerint kristálycukor (kb. 3 ek., de érdemes a főzőlevet menetközben kóstolgatni)
1 cs. igazi vaníliás cukor
1 egész citrom
1 tk. fahéj
1 ek. egész szegfűszeg


Elkészítés:
1. A körtét megmossuk, meghámozzuk, magházát kiemeljük, 8 gerezdbe és a gerezdeket keresztben félbe vágjuk.
2. Kb. egy liter vizet a lábosba töltünk, belerakjuk a körtét, hozzáöntjük a citrom levét (kb. 3 ek.), ettől nem barnul meg. Elkezdjük közepes lángon főzni.
3. A cukrot, fahéjat, szegfűszeget beletesszük, elkeverjük, és mehet mellé az alaposan lesikált citrom félbevágva, melynek levét már belenyomtuk.
4. Közepes lángon lefedve főzzük kb. a forrástól számított 10-15 percig. Időnként megkavarjuk és meg is kóstoljuk, ha kell, utánaízesítjük.
5. Ha kész, hagyjuk kihűlni, majd üvegbe töltve mehet a hűtőbe. Jól behűtve a legfinomabb. Akár 7 napig is fogyasztható, de kizárt, hogy addig kihúzza.
A recept almával is ugyanígy működik. A cukor mennyisége függ a gyümölcs édességétől/savanykásságától is, illetve attól, mennyire vagyunk édesszájúak.
(Horváth Ilona és a Nagyim nyomán készült.)

Nincsenek megjegyzések: