2008-11-18

Tüzes csirke

Gyors, könnyű, fűszeres, finom és csípős. Mit is lehetne még hozzátenni? :) A fűszerezés tekintetében picit változtattam az eredeti recepten, így az alábbiakban zárójelesen közlöm az eredeti fűszereket, egyébként úgy írom le, ahogy a fotón látható készült.



Hozzávalók:

2 bőr nélküli csirkemell (az eredeti recept szerint bőrös)

A páchoz kell:

3 szál közepes póréhagyma (az eredeti rcepet szerint kis csokor újhagyma)

2 ek. Starke Pista (azaz Erős Pista :) )

fél ek. só

kb. 1 kávéskanálnyi frissen őrölt koriandermag (eredeti recept szerint fahéj)

fél kávéskanál őrölt gyömbér

1 késhegynyi szerecsendió

1 késhegynyi őrölt szegfűszeg

1 ek. szárított metélőhagyma

1 dl olaj

Elkészítés:

1. A hagymát egészen finomra vagdossuk. A pác hozzávalóit összekeverjük, a hagymát is hozzáadjuk.

2. A csirkemellet megmossuk és hosszában ketté vágjuk, így összesen 4 szeletet kapunk. Hosszában két helyen bevágjuk őket, hogy a pác majd jól átjárja. A melleket alaposan bedörzsöljük a páccal, majd egy tálban lefóliázva a hűtőbe tesszük. Minél tovább van bent annál jobb (nálam 1.5 napot volt bent), de egy-két órát mindenképpen ajánlatos hagyni őket.

3. Amikor sütni szeretnénk a csirkét, gondoljunk arra, hogy szobahőmérsékletűnek kell lennie sütés előtt, így jóval előtte vegyük ki. A sütőt előmelegítjük 220°C-ra,és egy akkorka tepsit, amiben a csirkemell szeletek kényelmesen elférnek, vékonyan kiolajozunk. A szeleteket elrendezzük a tepsiben és kockákra vágott paradicsmot, illetve felkarikázott vöröshagymát szórunk melléjük. (A zöldségek opcionálisak, el is hagyhatóak.)

4. Kb. 30 percig alufólia alatt sütjük, ezután 10 percig fólia nélkül pirítjuk. Tűpróba!

(Forrás: Stahl Judit Gyors szárnyas ételek, 32. oldal) Lassan engedélyt kell kérnem Stahl Judit kiadójától, annyi receptet közlök tőle. :)

Nincsenek megjegyzések: