2008-11-04

Nákládany Hermelín és egy kis hermelínológia

A csehek hermelínje, ez a mennyei sörkorcsolya tulajdonképpen nem más, mint egyfajta camembert sajt-féle, amelyet bepácolnak olajba, nem kevés fokhagymát, hagymát, csípős paprikát és mindenféle zöldfűszert küldve utána. A recept titkos, pontos összetevői nem ismeretesek és gyanítom, hogy ahány kocsma, annyi szokás: mindenki másképp' csinálja.






Ha Prágában járnánk és onnan hazatérve mégsem tudnánk élni enélkül a szájban lágyan omló, ám rendkívül büdös (gondoljunk, csak az összetevőkre) tömény ízorgia nélkül, akkor otthon is könnyűszerrel (és egy kis türelemmel) elkészíthetjük.




Hozzávalók:


hermelín sajt(ok) (ha nem kapunk, végső esetben a camambert is megteszi)
vöröshagyma (sajtonként egy felet számítsunk)
fokhagyma (sajtonként egy gerezd)

friss bazsalikom, majoranna, babérlevél, szárított vagy egész, de aprított chili paprika (literes üvegenként 1-1 evőkanálnyi)

erős savanyított cseresznyepaprika

egész bors (literenként 10 szem)

napraforgóolaj (én most olívával készítettem)


Elkészítés:


1. A sajtokat lapjával félbevágjuk.

2. Miután minden hozzávalót felszeleteltünk, felcsíkoztunk, felapírtottunk (mivel éppen mit), következhet az összeállítás.
3. A hasadékokba hagymát, fokhagymát, zöldfűszereket, chili paprikát és néhány szálat a cseresznyepaprikából belepakolunk.

4. Egy befőttesüvegbe rendezzük a sajtokat, mellészórjuk a maradék fűszereket és hagymát, paprikát. Annyi olajjal öntsük fel, hogy ellepje. Lefedjük és pár napig (akár egy hétig) a hűtőben érleljük. Puha kenyérrel és jól behűtött sörrel az igazi. :)

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Mi is sokat ettünk Prágában. Most ettük meg az utolsót, amit hoztunk. Vettem ma Tihanyi camembert, mert hoztunk normál, nem pácolt hermelint. És láss csodát a Tihanyi Camembert mini honnan származik??? Csehországból és az összetétel is hasonló, majdnem ugyan az!!! Úgyhogy ha azt vesszük és megcsináljuk majdnem olyan lesz! :))