A csehek hermelínje, ez a mennyei sörkorcsolya tulajdonképpen nem más, mint egyfajta camembert sajt-féle, amelyet bepácolnak olajba, nem kevés fokhagymát, hagymát, csípős paprikát és mindenféle zöldfűszert küldve utána. A recept titkos, pontos összetevői nem ismeretesek és gyanítom, hogy ahány kocsma, annyi szokás: mindenki másképp' csinálja.
Ha Prágában járnánk és onnan hazatérve mégsem tudnánk élni enélkül a szájban lágyan omló, ám rendkívül büdös (gondoljunk, csak az összetevőkre) tömény ízorgia nélkül, akkor otthon is könnyűszerrel (és egy kis türelemmel) elkészíthetjük.
Hozzávalók:
hermelín sajt(ok) (ha nem kapunk, végső esetben a camambert is megteszi)
vöröshagyma (sajtonként egy felet számítsunk)
fokhagyma (sajtonként egy gerezd)
friss bazsalikom, majoranna, babérlevél, szárított vagy egész, de aprított chili paprika (literes üvegenként 1-1 evőkanálnyi)
erős savanyított cseresznyepaprika
egész bors (literenként 10 szem)
napraforgóolaj (én most olívával készítettem)
Elkészítés:
1. A sajtokat lapjával félbevágjuk.
2. Miután minden hozzávalót felszeleteltünk, felcsíkoztunk, felapírtottunk (mivel éppen mit), következhet az összeállítás.
3. A hasadékokba hagymát, fokhagymát, zöldfűszereket, chili paprikát és néhány szálat a cseresznyepaprikából belepakolunk.
4. Egy befőttesüvegbe rendezzük a sajtokat, mellészórjuk a maradék fűszereket és hagymát, paprikát. Annyi olajjal öntsük fel, hogy ellepje. Lefedjük és pár napig (akár egy hétig) a hűtőben érleljük. Puha kenyérrel és jól behűtött sörrel az igazi. :)
1 megjegyzés:
Mi is sokat ettünk Prágában. Most ettük meg az utolsót, amit hoztunk. Vettem ma Tihanyi camembert, mert hoztunk normál, nem pácolt hermelint. És láss csodát a Tihanyi Camembert mini honnan származik??? Csehországból és az összetétel is hasonló, majdnem ugyan az!!! Úgyhogy ha azt vesszük és megcsináljuk majdnem olyan lesz! :))
Megjegyzés küldése