2007-07-07

Kovászos uborka 2.

Ma szedtem ki az üvegből a kovászos uborkát (recept itt), ilyen lett:




Egy hétig állt a napon, ezután egyenként kihalásztam az uborkákat, egy nagyobb befőttesüvegbe rendeztem, majd a léből annyit szűrtem rájuk, hogy ellepje őket. Jól behűtve nagyon finom, hűtőben sokáig eláll.

2007-07-05

Branco Steak House

Tisztelt Olvasók! Új rovatunkban, az Étteremkritikában kipróbált és bevált éttermekre szeretnénk felhívni az Önök figyelmét... - így szólhatna a hivatalos felvezető. Valójában azt gondolom, hogy néha a legelhivatottabb gasztrobloggert is rávisz a szükség/alkalom/gyomra, hogy étteremben költse el ebédjét/vacsoráját kedvesével/szeretteivel/barátaival... :D

Az éttermeket étel, kiszolgálás, környezet és ár kategóriák szerint rangsorolom. A rangsor természetesen szubjektív, saját tapasztalatokon alapul. Kérem ezt e sorok olvasásakor maximálisan figyelembe venni.
Elsőként a Branco Steak House-zal kezdeném. Régóta járunk oda, még szüleimnél lakva, érdi lyányként találtunk rá a helyre, de Budapestről is sokan kijárnak oda, hogy egyenek egy jót. Nem véletlenül. Ki oda betér, el nem felejti.



Étel: Nevét meg nem hazudtolóan rengeteg steak-ből válogathatunk, a bélszín elkészítésének számtalan variációját, remek párosításokkal kóstolhatjuk végig. A "lájtosabb" gyomrúak szárnyas és hal ételekből válogathatnak. Az étlapot nézegetve az alapanyagokból minden esetben a hely szelleméhez igazodóan, vadnyugati, western stílusú étkeket tálalnak fel. Az adagok bőségesek, képtelenség egy klasszikus leves-főétel-desszert sorozatot végigenni. Az étterem honlapján on-line étlapot találhatunk.

Kiszolgálás: A pincérek figyelmesek és felkészültek. Kisgyermekesek etetőszékre számíthatnak.

Környezet: A berendezés western stílusú, természetes anyagokból áll, alapvetően a fa dominál, a falon állatbőrök lógnak. Van dohányzó és nemdohányzó rész, a szeparáció sikeres. Az étterem a közeljövőben új épülettel valamint egy kerthelyiséggel bővül. Csúcsidőben érdemes asztalt foglalni.

Ár: Az ár/érték arány (az ételek mennyiségét és minőségét tekintve) kitűnő.


Cím: 2030 Érd, Balatoni út 13. (70-es út mellett)
Asztalfoglalás: (23) 367-025
(A fotó a Steak House honlapjáról való.)

2007-07-03

A gourmet bűnei... (amit gasztrosznob énünk cikinek tart)

T3v volt olyan kedves és midőn útnak indította kördését, jól nekem is szegezte. :)
Valójában nem tartom magam gasztrosznobnak, így az alább olvashatóakat nem is tartom igazán cikinek. Általában egyszerűeket főzök, olyan ízvilágban mozgok, ami már bevált, inkább magyaros (és ugye tudjuk, hogy ez nem egyenlő a zsírtól csöpögő ételekkel), reformos, leginkább átlagos. Ráadásul a párom is inkább ezeket az ételeket preferálja, úgyhogy nincs nagy motiváció a változtatásra.
Lássuk a részleteket:
  • Szinte kivétel nélkül reszelt parmezánt veszek, meg merném kockáztatni, hogy még sosem vettem egészben. Mentségemül szolgáljon, hogy utálok sajtot reszelni, így ez alól a parmezán sem kivétel, mégha más is úgy.
  • Odavagyok a marshmallow-ért (pillecukorért). Rendszerint otthon, gyertyalángnál szoktam olvasztgatni az ízletes kis falatokat és jól bekebelezem. Egyszeri adagom egy zacskó. Igyekszem emiatt nem bevásárolni belőle.
  • Nagyon szeretem a sült tojáshabot. Ez még nem is lenne gond, de az már igen, hogy a habcsókot, és a négercsókot is. Ez utóbbiból is a Plus-os nagyon bejön.
  • Szoktam vegettát használni.
  • Néha bevetem a sütőipar "remekeit" segítségképpen, úgy mint a zselatint, habfixálót, vaníliás cukrot, bár ezek használatával sokan nem értenek egyet.
  • De a legcikibbnek azt tartom, hogy idén (is) Dr.Oetker 3:1 Dzsemfix zselésítővel fogom eltenni a lekvárokat. Az időhiány, a sietség (hogy ne punnyadjon rám a teméntelen gyümölcs) és a kényelem nagy úr.

Vásárlási szokásaimat illetően pedig amúgy alapvetően a Corában vásárolok élelmiszert, ott a megszokott márkákból választok. Péksüteményeiket nagyon szeretem (korpás zsemle, tökmagos buci, sokmagvas kifli, vajas kifli). Zöldséget-gyümölcsöt (ha tehetem) a piacon veszem, húst csak hentestől. Kiegészítésképpen a Plus-ban szoktam vásárolni, nekem a következőek jöttek be tőlük:

  • ALPA tej 1.5%-os, friss: szerintem ez a legtejesebb ízű tej, nem utolsó sorban magyar és 149- Ft körüli az ára. Csak ezt veszem.
  • ALPA habtejszín
  • Nagyon szeretem az ementáli és a gouda sajtjaikat, szinte csak innen veszek előre szeletelt sajtot. (Na jó, néha a Cora sajtpultjából egy-két izgalmasabb sajt befigyel.)
  • Biss Kiss négercsók
  • Nusetti, csokiba mártott mazsola
  • Campanina sűrített paradicsom

Más tippem nincs, Lidl-be, Spar-ba, Kasier’s-ba, Penny-be, Profi-ba nem járok.

Átadnám a válaszadás lehetőségét Ildinkónak, Nyárikonyhának és Chiii-nek.

2007-06-30

Kókuszos-ribizlis joghurt

Az alábbi édességet Anyukám gyakran és szívesen készítette. Mondjuk nővéremmel mi is gyakran és szívesen unszoltuk érte… :) De ahogy ezt a kedves bloggertársnőnél már korábban láthattuk, ezzel nem csak a mi családunk van így. Főleg meggyből és ribizliből finom, de mással is elkészíthető, ízlés dolga. Egy adag, jól behűtve egy személy által két perc alatt eltüntethető. :)




Hozzávalók “1 adaghoz”:

1 nagy doboz natúr joghurt
kb. 4 ek. porcukor (de nem mértem, ízlés dolga)
kb. 5 ek. kókuszreszelék
50 dkg pucolt ribizli


Elkészítés: A fenti hozzávalókat a jelölt sorrendben összekeverjük és jól megesszük. A második adag készítésénél általában már higgadt annyira az ember, hogy be is bírja hűteni és csak utána falja fel az egészet.

Kovászos uborka (Avagy "Emberkölyök a láthatáron!")

A hétvégén váratlan ötlettől vezérelve 9 éves keresztfiam úgy döntött, hogy beiktat egy kis keresztmamizást, mielőtt jól megérdemelt egész nyáron átívelő balatoni szabadságolását megkezdené testvéreivel :)) . Eredetileg 5 naposra tervezte az ittlétét, de ez sajnos munkaviszonyomból fakadó kötelezettségeim miatt most nem jöhetett szóba (nem elég, hogy hétfőn munka, még hétvégére is hoztam haza házi feladatot.) Egy dédnagyival (aki az én nagymamám, és a két lábon járó szakácskönyvem amellett, hogy egy valódi tündér) és egy keresztgyermekkel felfegyverkezve mentem ma reggel tehát vásárolni. Így történt, hogy kis "vita" kerekedett köztük a fürtös uborka és a kovászolni való uborka természetrajzát és mibenlétét illetően. Végülis mindegy, az eredmény a lényeg, a kívánt roppanós, savanykás kovászos uborkához, mint eredményhez pedig az alábbi út vezet.




Hozzávalók:

sok uborka
3 gerezd fokhagyma
6 babérlevél
1 nagy fej hagyma
egész bors
egy csomag kapor
1 darab szikkadt zsemle
géz, spatula, 5 literes üveg

Elkészítés:

Több, mint 5 liter vizet felteszünk forrni, kicsit "elsózzuk", azaz bőven sózzuk. Az uborkákat alaposan megmossuk, végüket levágjuk (szokott módon ellenőrizzük, hogy nem keserű-e a vége), oldalukat két helyen is hosszában bevágjuk. Szépen állítva egy üvegbe rendezzük, a második sor uborkát már fektetve rakjuk az üvegbe. Közé dugdossuk a fokhagyma gerezdeket megpucolva, a negyedbe vágott (megpucolt) vöröshagymát, a borsot, babérlevelet. A tetejére tesszük a gézbe csavart kenyeret/zsemlét és kaprot. Tetejét spatulával leszorítjuk, ennek akkor lesz jelentőssége, amikor a vizet öntjük majd rá. Kanalanként rámerjük a forró vizet úgy, hogy a kenyeret is ellepje. Rácsavarjuk a tetejét, vagy szorosan folpack-kal lezárjuk. Meleg, napos helyre tesszük. Én az ablakba tettem a pistikék mellé, nagy az összhang mondhatom... :) Ám annál finomabb lesz, amikor majd kb. egy hét múlva (amikor látszik majd, hogy a vize is zavaros és illata is van) gondos leszűrés után vígan ropogtatjuk az uborkákat!

Az Emberkölyök a láthatáron alcím pedig azért született, mert Safranek nevű macskám (keresztfiamat meglátva/hallva) ezen felkiáltással vonult egész napos éhségsztrájkkal egybekötött száműzetésbe, a sütő alatti fiókba... :)

2007-06-25

Citromos süti

Sokan kipróbálták, sokaknak sikerült és én is csupa szépet és jót mondhatok erről a sütiről. Köszönet illeti Kicsi Vút, hogy meglátta és megsütötte! :)

Hozzávalók:
4 darab tojás
13 dkg kristálycukor

8 dkg olvasztott vaj
12 dkg liszt
1 csomag sütőpor

1 citrom leve és héja


Elkészítés: A tojások fehérjéből egy kis sóval kemény habot verünk. A tojások sárgáját a cukorral robotgéppel fehéredésig keverjük. Apránként hozzáadjuk a citromhéjat –levet, a vajat, a sütőporos lisztet, legvégén a felvert tojásfehérjét is. A tésztát kivajazott, lisztezett sütőformába töltjük és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütjük. Ha kész, porcukorral megszórjuk.

Málnás beledobálós

Kicsi Vú után muszáj volt nekem is ebben a sütiben hasznosítani a málna egy részét. Mit mondjak, örömteli találkozás volt! :)



Hozzávalók:

5 darab tojás
10 dkg olvasztott vaj
1 citrom héja és leve
6 evőkanál tej
10 dkg porcukor
1 zacskó vaniliás cukor
20 dkg liszt
1 zacskó sütőpor
30 dkg málna, de bármi lehet idény szerint


A tojássárgákat a cukrokkal fehéredésig keverjük, hozzáadjuk a citromhéjat és vajat, a tejet, a citromlevet a sütőporos liszttel felváltva adjuk hozzá. A tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, óvatosan az előző masszába forgatjuk, majd a gyümölcsöt is hozzáadjuk. Egy közepes méretű, papírral bélelt tesiben 150 fokon kb. 40 percig sütjük.

Mézes málna

Mivel dobjuk fel a mezei bolti fagyit? Például ezzel!




Hozzávalók:
25 dkg friss málna
0.3 dl víz
3 evőkanál méz

Elkészítés:
A mézet a vízzel felolvasztjuk, a málnát hozzáadjuk és addig melegítjük, amíg a színét kicsit kiengedi. Melegen vagy akár hidegen nagyon finom szósz fagylaltok, pudingok, gyümölcsrizsek feldobására. Idény szerint más gyümölccsel (pl. meggy, ribizli, barack) is finom lehet.


(Chili&Vanília mézes sült cseresznye receptje valamint a Príma Konyha magazin mézes meggyöntet receptje inspirált. A fotómodell nem volt túl dekoratív - ti. hideg fagyira meleg szósz = garantált olvadás:) - de enni finomabb, mint nézegetni... :)) )

Málnalikőr - avagy Kismacs szeszfőzdéje :)

A málnadömpingre tekintettel (ami 10 kg málnát jelent) a hétvégén sok málnás édesség született a konyhámban, úgy mint lekvár, szósz és az alábbi likőr. Így a kamrámban már nem csak a rumtopf, hanem ez az itóka is érlelődik... :) Lassan szeszfőzdét fogok nyitni.


Hozzávalók:


1 kg friss málna
7 dl vodka
40 dkg cukor

Elkészítés: A málnát villával picit összetörjük és két literes üvegbe elosztjuk. Leöntjük az alkohollal és jól rátekerjük a kupakot. 5-6 hétig állni hagyjuk (néha rázzuk fel), majd gézen átszűrjük.
A cukrot 2 dl vízzel felforraljuk, amíg teljesen feloldódik, s még pár percig főzzük. Az így kapott szirupot öntsük a málnás vodkához, keverjük alaposan össze, végül töltsük sterilizált üvegekbe. Fogyasztás előtt célszerű legalább néhány hétig, de inkább 2-3 hónapig pihentetni.


(A recept Chili&Vaníliától származik. Fotót majd a kész likőrről mutatok, jelen állapotában nem túl dekoratív.)

Cukkinis-fokhagymás pulykaragu kuszkusszal

Ez az étek a tegnapi nap szüleménye, tipikusan "lássuk-mi-van-a-kamrában" - étek... Volt egy maradék árva cukkini, volt pulykamell, amivel kezdeni kellett volna már valamit. Lekvárbefőzős napom volt, viszont enni ugye kell, így hát ezt sikerült gyorsan összedobni.




Hozzávalók:
4 szelet pulyka vagy csirkemell
1 közepes méretű cukkini, de kettőt is elbírt volna, csak nekem ennyi maradt
2 fej hagyma
6 gerezd fokhagyma
só, bors

Elkészítés: A húst közepes kockákra vágjuk, enyhén besózva állni hagyjuk. A cukkinit meghámozzuk, közepes kockákra vágjuk és egy kis vegettával állni hagyjuk. A hagymát felkockázzuk kevés olíván, pici sóval megpároljuk, a húst hozzáadjuk és fehéredésig sütjük. Hozzáadjuk a cukkinikockákat, és az áttört fokhagymát, jól lepirítjuk.
Kuszkusszal tálaljuk. Mindmegesszük! :)