
2007-07-07
Kovászos uborka 2.

2007-07-05
Branco Steak House
Az éttermeket étel, kiszolgálás, környezet és ár kategóriák szerint rangsorolom. A rangsor természetesen szubjektív, saját tapasztalatokon alapul. Kérem ezt e sorok olvasásakor maximálisan figyelembe venni.

2007-07-03
A gourmet bűnei... (amit gasztrosznob énünk cikinek tart)
- Szinte kivétel nélkül reszelt parmezánt veszek, meg merném kockáztatni, hogy még sosem vettem egészben. Mentségemül szolgáljon, hogy utálok sajtot reszelni, így ez alól a parmezán sem kivétel, mégha más is úgy.
- Odavagyok a marshmallow-ért (pillecukorért). Rendszerint otthon, gyertyalángnál szoktam olvasztgatni az ízletes kis falatokat és jól bekebelezem. Egyszeri adagom egy zacskó. Igyekszem emiatt nem bevásárolni belőle.
- Nagyon szeretem a sült tojáshabot. Ez még nem is lenne gond, de az már igen, hogy a habcsókot, és a négercsókot is. Ez utóbbiból is a Plus-os nagyon bejön.
- Szoktam vegettát használni.
- Néha bevetem a sütőipar "remekeit" segítségképpen, úgy mint a zselatint, habfixálót, vaníliás cukrot, bár ezek használatával sokan nem értenek egyet.
- De a legcikibbnek azt tartom, hogy idén (is) Dr.Oetker 3:1 Dzsemfix zselésítővel fogom eltenni a lekvárokat. Az időhiány, a sietség (hogy ne punnyadjon rám a teméntelen gyümölcs) és a kényelem nagy úr.
Vásárlási szokásaimat illetően pedig amúgy alapvetően a Corában vásárolok élelmiszert, ott a megszokott márkákból választok. Péksüteményeiket nagyon szeretem (korpás zsemle, tökmagos buci, sokmagvas kifli, vajas kifli). Zöldséget-gyümölcsöt (ha tehetem) a piacon veszem, húst csak hentestől. Kiegészítésképpen a Plus-ban szoktam vásárolni, nekem a következőek jöttek be tőlük:
- ALPA tej 1.5%-os, friss: szerintem ez a legtejesebb ízű tej, nem utolsó sorban magyar és 149- Ft körüli az ára. Csak ezt veszem.
- ALPA habtejszín
- Nagyon szeretem az ementáli és a gouda sajtjaikat, szinte csak innen veszek előre szeletelt sajtot. (Na jó, néha a Cora sajtpultjából egy-két izgalmasabb sajt befigyel.)
- Biss Kiss négercsók
- Nusetti, csokiba mártott mazsola
- Campanina sűrített paradicsom
Más tippem nincs, Lidl-be, Spar-ba, Kasier’s-ba, Penny-be, Profi-ba nem járok.
Átadnám a válaszadás lehetőségét Ildinkónak, Nyárikonyhának és Chiii-nek.
2007-06-30
Kókuszos-ribizlis joghurt

Hozzávalók “1 adaghoz”:
1 nagy doboz natúr joghurt
kb. 4 ek. porcukor (de nem mértem, ízlés dolga)
kb. 5 ek. kókuszreszelék
50 dkg pucolt ribizli
Elkészítés: A fenti hozzávalókat a jelölt sorrendben összekeverjük és jól megesszük. A második adag készítésénél általában már higgadt annyira az ember, hogy be is bírja hűteni és csak utána falja fel az egészet.
Kovászos uborka (Avagy "Emberkölyök a láthatáron!")

2007-06-25
Citromos süti
Hozzávalók:
4 darab tojás
13 dkg kristálycukor
8 dkg olvasztott vaj
12 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 citrom leve és héja
Elkészítés: A tojások fehérjéből egy kis sóval kemény habot verünk. A tojások sárgáját a cukorral robotgéppel fehéredésig keverjük. Apránként hozzáadjuk a citromhéjat –levet, a vajat, a sütőporos lisztet, legvégén a felvert tojásfehérjét is. A tésztát kivajazott, lisztezett sütőformába töltjük és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütjük. Ha kész, porcukorral megszórjuk.
Málnás beledobálós

Hozzávalók:
5 darab tojás
10 dkg olvasztott vaj
1 citrom héja és leve
6 evőkanál tej
10 dkg porcukor
1 zacskó vaniliás cukor
20 dkg liszt
1 zacskó sütőpor
30 dkg málna, de bármi lehet idény szerint
A tojássárgákat a cukrokkal fehéredésig keverjük, hozzáadjuk a citromhéjat és vajat, a tejet, a citromlevet a sütőporos liszttel felváltva adjuk hozzá. A tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, óvatosan az előző masszába forgatjuk, majd a gyümölcsöt is hozzáadjuk. Egy közepes méretű, papírral bélelt tesiben 150 fokon kb. 40 percig sütjük.
Mézes málna

Hozzávalók:
25 dkg friss málna
0.3 dl víz
3 evőkanál méz
Málnalikőr - avagy Kismacs szeszfőzdéje :)
Hozzávalók:
1 kg friss málna
7 dl vodka
40 dkg cukor
Elkészítés: A málnát villával picit összetörjük és két literes üvegbe elosztjuk. Leöntjük az alkohollal és jól rátekerjük a kupakot. 5-6 hétig állni hagyjuk (néha rázzuk fel), majd gézen átszűrjük.
A cukrot 2 dl vízzel felforraljuk, amíg teljesen feloldódik, s még pár percig főzzük. Az így kapott szirupot öntsük a málnás vodkához, keverjük alaposan össze, végül töltsük sterilizált üvegekbe. Fogyasztás előtt célszerű legalább néhány hétig, de inkább 2-3 hónapig pihentetni.
Cukkinis-fokhagymás pulykaragu kuszkusszal

Hozzávalók:
4 szelet pulyka vagy csirkemell
1 közepes méretű cukkini, de kettőt is elbírt volna, csak nekem ennyi maradt
2 fej hagyma
6 gerezd fokhagyma
só, bors