2010-05-30

Szedres papucs

Közelgő frigyre lépésünk alkalmából csaptunk a barátainkkal egy nagy murit. Az ételek, harapnivalók összeállításánál szempont volt, hogy 1. szívja az alkoholt erősen, 2. gyorsan elkészíthető legyen, mert időhiányban szenvedtem. Elsősorban házi kolbász, disznósajt, töpörtyű és füstölt tarja volt az étlapon, jófajta parasztkenyérrel, zöldségekkel, vagy zsíroskenyér lilahagymával, de készültem különböző kencékkel (tojáskrém; padlizsánkrém, csak ezúttal a paradicsomot elhagytam belőle; és a már többször elkészített paradicsomos-olajbogyós krém, amit most sem sikerült lefotóznom, ezért nem közlöm a receptjét. Sebaj majd legközelebb.)

Édesség fronton Viki sütött egy isteni répatortát, narancsos-bodzás lekvárral kissé átitatva, aminek majd megpróbálom elorozni a receptjét. :))
Én pedig készültem kókuszgolyóval, sacher muffinnal (ezúttal minimuffin formában sütöttem őket és ez nagyon jó ötletnek bizonyult, csak ajánlani tudom) és az alábbi szedres papuccsal.

Az a jó ebben a sütiben, hogy rém gyorsan összedobható, és egyáltalán nem édes. Édesebb szájúak viszont szórják meg (fahéjas) porcukorral és úgy pont eléggé édes lesz az eredmény.


Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta (nálam Tante Fanny)
30 dkg friss vagy mélyhűtött szeder felengedve és alaposan lecsepegtetve
4 ek. áfonyalekvár (de szerintem bármilyen piros bogyós lekvár megteszi)
1 citrom reszelt héja
1 ek. étkezési keményítő
5 dkg vaj
2 tojásfehérje a kenéshez

Elkészítés:

1. A sütőt 200°C-raelőmelegítjük és egy sütőlemezt sütőpapírral kibélelünk.

2. A gyümölcsöt összekeverjük a lekvárral, a reszelt citromhéjjal és a keményítővel.

3. A leveles tésztát kitekerjük (ha tömböt használunk, akkor 50x50 cm-renyújtjuk) és kb. 10x10 cm-es négyzetekre vágjuk, de a lényeg az, hogy nagyjából egyforma négyzetekre vágjuk a tésztalapot.

4. Villával enyhén felverjük a tojásfehérjét és a négyzetek széleit vékonyan megkenjük vele, kb. 1-1 cm sávban. A középső részeken arányosan elosztjuk a tölteléket, rámorzsolunk 1 kk. vajat és a négyzetek jobb alsó sarkát a bal felső sarkára hajtuk (mindegy egyébként melyiket melyikre, a lényeg, hogy két átellenessel tegyük ezt), kissé rányomjuk és megkenjük tojásfehérjével, hogy tartson.

5. Átemeljük a tepsire, vékonyan megkenjük tojásfehérjével és 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha kihűlt, megszórhatjuk (fahéjas) porcukorral.

/Forrás: Stahl Judit Gyors Édességek c. könyv, 69. oldal/

Nincsenek megjegyzések: