2010-06-19

Kakaós-epres piskóta

Anyukám szedett egy nagy kosár epret az eperföldön, amolyan „szedd magad” akció keretében. Sajnos azt kell mondjam, hogy ebben a szezonban nem ettem még ilyen finom, édes, illatos epret. Aprócska szemek voltak, de nagyon intenzív ízűek. Nagy részét frissen, magában ettük, de lett belőle tejszínes eperleves, eperturmix párom kedvére, eperlekvár és az alábbi gyors sütemény.


A süti alapja tulajdonképpen a Horváth Ilona-féle vizes piskóta, amit nagy előszeretettel alkalmazok gyors gyümölcsös sütikhez. Ebben a kategóriában eddig a kedvencem az olvasztott étcsokiba és kókuszba forgatott meggyes piskóta volt, most felzárkózott mellé ez a habkönnyű epres süti is.

Hozzávalók:

kb. fél-háromnegyed kg felezett friss eper

30 dkg finomliszt

37,5 dkg porcukor

6 egész tojás

1 vaníliás cukor

1 cs. sütőpor

6 ek. forró víz

1 citrom leve és héja

kb. ¾ tábla ét - vagy tej - vagy fehércsoki

Elkészítés:

  1. A tojások fehérjét csipet sóval keményre verjük.
  2. A lisztet a sütőporral és a reszelt citromhéjjal elvegyítjük.
  3. A tojások sárgáját az apránként hozzáadott porcukorral és vaníliás cukorral fehéredésig, habosra keverjük. Hozzáadjuk a citromlevet és kanalanként a forró vizet, jól elkeverjük.
  4. Apránként hozzáadjuk a sütőporos-citromhéjas lisztet és jól elkeverjük.
  5. Kb. az egyharmadát kivesszük egy külön tálba, ebben elkeverjük a 2 ek. kakaóport. A kétféle masszához arányosan, óvatosan, fakanállal hozzákeverjük a felvert, kemény habot.
  6. A tepsit sütőpapírral kibéleljük és a fehér masszát elegyengetjük benne. A kakós masszából evőkanállal kupacokat petyegtetünk. A tetejét félbe vágott eperrel sűrűn kirakjuk.
  7. 180 C-ra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük (tűpróba!).
  8. Ha kész, kivesszük és ha kissé langyos már, olvasztott étcsokival/tejcsokival/fehércsokival megcsíkozzuk.

Nincsenek megjegyzések: