2010-05-06

Finomságok Közép-Toszkánából - főzőest

Tegnap este Vikivel részt vettünk a Chefparade Főzőiskola Közép-Toszkána gasztronómiai nevezetességeit felvonultató főzőestjén. Toszkána régóta a szívem csücske, rettenetesen vágyom oda. Amúgy is szeretem az olaszokat, a mentalitásukat, az országukat, a természeti és épített kincseiket, és természetesen a konyhájukat. Ha életem végéig kötelező jelleggel olasz ételeket ehetnék csak, cseppet sem lennék elkeseredve. :)
Már régóta szemezek a Chefparade csapat tevékenységével és szerettem volna elmenni egy ilyen kurzusra: szerencsére Vikiben erre remek partnert találtam. Így a Fiúkat (xbox-ozva) hátrahagytuk és csaptunk egy görbe (főzős) estét.
Mikor megérkeztünk, már minden alapanyag ki volt készítve. Az elején kaptunk egy kis eligazítást, hogy mit is fogunk készíteni, mi lesz a menet (nagyon tetszett, hogy az este úgy volt felépítve, hogy üresjárat nem volt, azaz amíg rotyogott a szósz, addig begyúrtuk a tésztát, ahogy azt egy igazi háziasszony is tenné), utána párosával nekiláttunk az ételek elkészítésének.
A menü a következő volt:
Pici (pasta fresca) alla briciole és Pici (pasta fresca) al sugo di pomodoro
Olasz tipo 'oo' lisztből és egyéb hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrtunk (pontosabban ezt Viki csinálta), majd hosszú, ceruzavastagságú hurkákra nyújtottuk őket és lobogó, sós vízben kifőztük. A tészta felét főztük csak ki, a másik felét hazavihettük. Ma este fogom a páromnak elkészíteni vacsorára.
A tésztához kétféle mártást készítettünk, az egyik egy tipikus olasz paradicsommártás fokhagymásval, olívával, kevés chili-vel. A másik nem is annyira mártás, ám rendkívül finom: kenyér bele apróra tépkedve és olíván, kevés chili-n és fokhagymán átforgatva, majd ropogósra pirítva. A tetejére frissen reszelt parmezánt szórtunk, mennyei volt. Az olaszok hivatalosan külön eszik a két szószt, de Viki egybe keverte a kettőt a saját tésztáján és ez zseniális ötlet volt. :)
Filetto porc al peppe verde
Sertésszűz sült, zöldborssal, olívával, zsályával, rozmaringgal és egy löket fehérborral. Mennyei volt. Alufóliában sült újkrumplit ettünk hozzá.
Torta di mele (toszkán almatorta)
Kis gyümölcslepény formákban sült "félig kelt tészta", szeletekre vágott almával a tetején. Kissé langyosan fogyasztva a legfinomabb.
Összességében nagyon elégedett voltam a kurzussal, profi volt a szakács (Kócsa László), egy-két szépséghibája volt az estének: a helyhiány és a légtechnika (szellőztetés, szagelszívás) hiánya. A főzőpultok elég zsúfoltan vannak egymáson, sokszor akadályoztuk egymást a főzésben a többi csapattal, illetve nekünk nem is jutott normális főzőpult, csak egy rögtönzött, ez egy kicsit elvett az este varázsából. Ettől függetlenül legközelebb is szívesen megyek, méghozzá vagy az epres estre vagy valami különlegesre (thai, indiai, vagy kínai). Sőt, gondolkozom rajta, hogy a leánybúcsúmat is ott tartom majd (igaz, erre még várni kell, mert jövő tavasszal lesz az esküvőnk). El sem tudnék annál jobbat elképzelni, mint hogy barátnőimmel összegyűlünk egy jó kis közös főzésre, eszegetésre. Persze utána jöhet a bulizós rész is. :)
Ami a kurzuson tanult recepteket illeti, olyannyira jó volt és olyannyira lelkes vagyok, hogy valószínűleg már a hétvégén elkészítem újra az egészet! :))

Nincsenek megjegyzések: