2009-02-01

Meggyes kókuszgolyó

A kókuszgolyóhoz általános iskolai emlékeim kötődnek, a büfében ha jól emlékszem 20 Forintért lehetett venni a kis gömböket: ha tehettük, vettünk is mindig belőle, hogy aztán kicsi csipetenként, jól beosztva fogyasszuk. Azóta is szeretem, otthon viszont - ha gyerekek nem esznek belőle - általában rumba áztatott meggyet nyomok még a közepébe.





Hozzávalók kb. 25-30 darabhoz:


50 dkg darált keksz
20 dkg porcukor
3 ek. cukrozatlan kakaópor
kb. 4 dl tej
2 ek. rum (sütőrum is jó, vagy rumaroma)
fél üveg (kb. 170 dkg) meggybefőtt
kókuszreszelék a forgatáshoz


Elkészítés:

1. A meggyet lecsöpögtetjük, majd egy tálkában a rummal összeforgatjuk és kb. fél órát állni hagyjuk.
2. A darált kekszet, a kakaóporral és a porcukorral összekeverjük és két részletben hozzágyúrjuk a tejet. A végén a meggy alól a rumot is rászűrjük a kekszes masszára. Nem túl lágy masszává gyúrjuk. Ha még túl keménynek éreznénk, adunk még hozzá tejet.
3. Kb. 3/4 evőkanálnyi masszából golyót formázunk, közepébe nyomunk egy meggyszemet és úgy gömbölygetjük, hogy a meggyszem sehol se látszódjon ki. Rögtön kókuszba hempergetjük és egy nagyobb tálra sorakoztatjuk a golyóbisokat. Fogyasztás előtt érdemes kb. egy órára a hűtőbe tenni, hidegen a legfinomabb.
(Edina receptje.)

Nincsenek megjegyzések: