2007-10-20

Fehércsokis citromhab csokoládékehelyben

Melange, a friss csokoládébolt tulajdonos pályázatot hirdetett. A lényeg, hogy ő ad némi matériát, mi meg süssünk belőle valami finomat! Mint azt korábban is posztoltam már, jártam a boltban és nagyon jó benyomást tett rám, be is vásároltam csomó mindent. Így a felkínált lehetőség kapcsán a csokikelyhet választottam, kaptam is 6 darabot. Nagy erőfeszítésembe telt, hogy hazafele úton ne ropogtassam el csak úgy magában mind a hatot, mert önmagában is nagyon finom.
Alapvetően a feladat nehéz, mert nagyon sok mindennel lehet tölteni egy ilyen finom kis kelyhet. Kerülhet bele gyümölcs és krém, csak krém; lehet gyömölcsös vagy éppen csupacsokis, attól függően éppen mire vágyunk és milyen hatást szeretnénk elérni. Én most citromos ízre vágytam, így ebben a körben kezdtem keresgélni, így akadt a kezembe Stahl Judit "szicíliai fehércsokis citromhab" receptje. Ha pedig pohárkrémként működik valami, akkor csokikehelybe sem lesz rossz - gondoltam - és a gondolat bejött. A receptben megadott mennyiséget feleztem, így pont 6 kehelyre való krémet kaptam.



Hozzávalók 6 darabhoz:

10 dkg fehércsokoládé
1.25 dl habtejszín
1.5 ek. citromlé
1 citrom reszelt héja
2.5 ek. tejföl/joghurt
6 csokikehely

Elkészítés: A csokit kockákra törjük és 0.25 dl tejszínnel vízgőz felett megolvasztjuk, alaposan elkeverjük, hagyjuk kihűlni. A maradék tejszínt kemény habbá verjük. A csokis krémhez adjuk a reszelt citromhéjat, a citromlevet és a joghurtot/tejfölt, jól elkeverjük.
A krémet a kis csokikapszlikba kanalazzuk, elegyengetjük, pár órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt csokivirággal díszítjük.

A fenti kuktálkodás eredménye egy kellemesen intenzív édesség. Ha finomítani szeretnénk rajta, tördeljünk apróra babapiskótát és tegyünk a kehelybe két réteg krém közé egy réteg babapiskótát. Így egy kicsit veszít a krémességből, nem annyira intenzív, a piskóta finomít rajta.

(Köszönet Melange-nak a termékért! További receptek jönnek még egyéb - a boltban fellelhető - alapanyagokból. A krém receptje Stahl Judit munkásságában szicíliai fehércsokoládés citromhab néven fut.)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

NAgyon jól néz ki! Ilyen kelyhet meg díszítőelemeket én a Metróban is láttam bődületes áron, de házilag is lehet csinálni: olvasztott csokival kell kikenni egy tetszőleges bilit (előtte fóliát bele) vagy mignonpapírt több rétegben. Nem lesz tükörsima, de tök dekoratív!

Névtelen írta...

Upszi! ez több, mint szép! Ki kéne adnunk egy könyvet. Elemeznénk a lélek dolgait és te meg minden napra ajánlanál egy finomságot:) Mellesleg nagyon szép képeket csinálsz ezekről a műremekekről.:)