2007-07-07

A sokoldalú lecsó

Nincs is jobb egy illatos, finom, jó kolbászos/virslis tojásos lecsónál. Akárki akármit mondd számomra nincs még egy ilyen mennyei eledel, más nemzetek "lecsói" (mint pl. a francia ratatouille) a nyomába sem érnek. Itt a szezon, tessék venni paprikát és belecsapni a lecsófőzésbe... Gyorsan megvan, finom és kiadós. Variálhatjuk kedvünkre kolbásszal, virslivel, adhatunk alá egy kis szalonnát. Lehet méregerős (amiben elolvad a kanál), lehet éppen csípős és abszolút barátságos. Dúsíthatjuk rizzsel, tarhonyával, tojással. Én az alábbi recept alapján szoktam készíteni, így lesz pontosan olyan, amilyennek gyerekkoromban megszoktam. A paprikát jó vékonyra szelten szeretem benne, Nagyim tippje alapján egy pár karikánál (kb. 4-5) a magjait is benne hagyom, mert ez adja a szaftjának dússágát, tartalmasságát, cserébe nem lesz "magos", tehát egyáltalán nem látja kárát. Fontos az arányt tartani, a kellő állag, ízhatás eléréséhez: fele annyi paradicsom kell bele, mint paprika. Mi mindig tojásosan esszük, azaz fogyasztás előtt tojást ütünk rá. Leginkább "szárazon" szeretem, azaz addig rotyogtatom, amíg a tojás majdnem megsül rajta, szinte szárazra (persze ez csak képletesen van így, mert a lecsó leve miatt nem lehet teljesen száraz.)

Hozzávalók:
1 kg lecsópaprika
1/2 kg. paradicsom
némi olaj, de inkább zsír
2 nagy fej vöröshagyma
bors, só, 1 kk. cukor
(ha van: kolbász, virsli, szalonna)


Elékszítés: Az olajat (de inkább zsírt) egy mélyebb lábosban felhevítjük (ha van szalonnánk, akkor zsírjára olvasztjuk), közben a hagymát igen apróra vágjuk, kis sóval az olajon puhára pároljuk. A paprikát megmossuk, szárazra töröljük, vékonyan felkarikázzuk. A paradicsomot felkockázzuk, apróra. A zöldségeket a lábosba tesszük és fedő alatt összerotyogtatjuk. Közben sózzuk, borsozzuk. Addig rotyogtatjuk, amíg levet nem enged és szépen össze nem fő, ekkor hozzáadjuk a virslit, mert annak nem kell sok, hogy megpuhuljon (ha kolbásszal dolgozunk, akkor azt előbb adjuk hozzá). Utánízesítjük, ha kell és a legvégén azért adunk hozzá egy pici cukrot, hogy a "vad ízét elvegye".


Csak annyit tojásozzunk be, amennyi biztosan elfogy aznap, legkésőbb másnap.

Nincsenek megjegyzések: