2007-07-08

Császármorzsa

Tündér Nagymamámnál töltött nyári napok hangulatát idézi ez az étek, a recept is tőle való. Én porcukrosan szeretem, a lekvárba pedig csak néha-néha mártogatom bele. A képen az idei befőzésű málnalekvár látható, Dr. Oetker Dzsemfix 3:1- el készült.




Hozzávalók:


20 dkg búzadara
1 ek. finomliszt
1/2 liter hideg tej
1 csomag vaníliás cukor
3 egész tojás
10 dkg kristálycukor
1/2 citrom reszelt héja
5 dkg vaj

Elkészítés: A darát a liszttel elvegyítjük, a hideg tejet ráöntjük, jól elkeverjük. Konyharuhával letakarva nyugodt helyen kb. 1 órát állni hagyjuk. mikor letelt az idő és a dara megszívta magát, a tojsok fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgákat a kétféle cukorral, citromhéjjal fehéredésig keverjük és a darához öntjük, jól elkeverjük. A habot óvatosan beleforgatjuk. A sütőt 200 °C-ra melegítjük, közben egy közepes tepsiben a vajat felolvasztjuk. Mikor már folyik, a tésztát beleöntjük és a sütőbe toljuk. Ezen a hőfokon kb. 10 perc alatt megszilárdul a teteje, ekkor egy fa spatulával (fakanállal) darabokat szaggatunk belőle és átkeverjük. Ezt a folyamatot gyakran ismételjük, egészen addig amíg a várt morzsalékosságúra nem sül és kissé aranybarna színt nem kap. Porcukorral meghintve és/vagy lekvárral -még azonmód melegében - fogyasztjuk.

1 megjegyzés:

Makiság írta...

Jaj, az én nagyikám is pont így csinálta, sütőben, és nem serpenyőben. Nagyon örülök, hogy végre megtaláltam ezt a receptet!