2007-02-28

Hamburger

Rajongok a hamburgerért... No nem a gyorséttermiért, bár volt olyan korszakom is, mert kétségkívül ízletesek, de amikor először kóstoltam IGAZI hamburgert (igazi húsból készült pogácsával, sajttal, jó sok lilahagymával, méretes bucival, csalamádéval vagy fehérkáposztával, sok-sok öntettel meglocsolva), akkor átértékelődtek eddigi nézeteim. A Móricz Zsigmond körtéren van egy remek lelőhely, de amikor több idő van sütni-főzni, szívesen készítek pár szaftos bucit az alábbi recept szerint.

HAMBURGER

Hozzávalók:
25 deka darált pulyka- vagy marhahús
1 gerezd fokhagyma
1/2 fej vöröshagyma
2 evőkanálnyi kemény, reszelt sajt
2-3 evőkanálnyi tejszín
szeletelt sajt (trappista, gouda pl.)
frissen őrölt fekete bors, só
1 evőkanálnyi, apróra vágott petrezselyem
2 evőkanálnyi vaj
2 evőkanálnyi olaj
jégsaláta levelek
pár szem paradicsom
jó sok lilahagyma
Elkészítés: 25 dkg darált marhahúshoz hozzáreszelek 1 gerezd fokhagymát és 1/2 fej vöröshagymát. Aztán 2 evőkanálnyi füstölt sajtdarabot hozzáreszelek a hamburger masszájához. Löttyintek bele 2-3 evőkanálnyi tejszínt, utána megsózom, megborsozom, majd végül beleszórok 1 evőkanálnyi apróra vágott, friss petrezselymet is. Az így összeállított kevercsből 4 darab kb. 6 centis átmérőjű pogácsát formázok. Egy serpenyőben összeolvasztok 2 evőkanál vajat ugyanennyi olajjal, aztán erősebb tűzön oldalanként 6-6 perc alatt aranybarnára pirítom a vajas olajban a húspogácsákat. Félbevágok 4 hamburgerbucit, aljukat megkenem mustárral, erre kerül a salátalevél, a salátakupacokra a fasírt, majd a sajt, ezek tetején elrendezek néhány paradicsom- és jó sok hagymakarikát, jöhet újra egy kis mustár (vagy fokhagymás joghurt), majd a levágott zsemlekalapokkal befejezem a művet.

(A házi hamburger készítés fentebb taglalt fortélyaival Stahl Judit: Gyorsan, valami finomat! című remek könyvében ismerkedtem meg.)

Nincsenek megjegyzések: