2008-08-20

Pizza

A saját készítésű pizzának varázsa van. Sokkal jobb, mint a bolti vagy a pizzeriákban kapható. Igaz, hogy egyszer már leégett a kézi robotgépem motorja a végső szakaszban... Nem kell megijedni, nem a tészta hibája volt, kifogástalan lett, csak ezeket a kis teljesítményű gépeket nem dagasztásra találták ki, még ha van is hozzájuk dagasztókar. Ezúttal megúszta a gép is és finom is lett.

Nem volt elég nagy méretű tepsim, így készítettem hagyományos méretű pizzákat, illetve az alább látható kis pizzákat is, amelyeket nagy méretű pogácsaszaggatóval méreteztem.




Hozzávalók:


1 kg finomliszt
2 csapott ek. só
1 ek. szárított oregano
1 tk. őrölt bors
2 tasak szárított élesztő
1/2 ek. kristálycukor
6 dl langyos víz
1/2 dl olívaolaj


Elkészítés:

1. A lisztet zacskóstul betesszük a mikróba, és a legalacsonyabb fokozaton 1-2 perc alatt meglangyosítjuk.
2. A lisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az oreganot, és a borsot.

3. Egy másik tálba tesszük az élesztőt, a cukrot, majd hozáadjuk az olívaolajat, és a langyos vizet.
4. Ez utóbbihoz apránként hozzáadjuk a lisztes keveréket. Kézi robotgéppel türelmesen összedolgozzuk. Ha nagyjából egynemű, 6-7 percig dagasztjuk (inkább tovább dagasszuk, mint hogy korán hagyjuk abba.)

5. Ha megvagyunk, egy kiolajozott, mély tálba tesszük és tiszta konyharuhával lefedve meleg, de nem forró helyre tesszük kelni. Kb. 45 perc alatt a duplájára fog kelni. Ha szépen megkelt, 4 részre osztjuk (vagy ahányra akarjuk).

6. A sütőt 220°C-ra előmelegítjük, és a tepsiket kibéleljük sütőpapírral.
7. A tésztadarabkákat lisztezett deszkán 1 cm vastagra és tetszőleges méretűre, alakúra nyújtjuk. A tepsibe helyezzük. Újabb 15 percet pihentetjük, hogy kicsit újra megkeljen (ez lehet, hogy nem lesz látványos, de az sem baj).

8. Megkenjük pizzaszósszal (receptjét lásd lejjebb) és tetszőleges feltétet teszünk rá. Nálam ezekre most jutott füstölt tarja, cigánysonka, kukorica, lilahagyma, paprika, füstölt pizzamozarella, frissen reszelt parmezán, friss paradicsom... Persze nem egyszerre, hanem az egyikre egy variáció, a másikra másfajta feltét ment.

9. Kb. 20-25 percig sütjük. A széle ropogós, a belseje puha, egyszóval: tökéletes.

A pizzaszósz pedig így készül:
1 doboz (40 dkg) hámozottparadicsom konzervet, 2 kávéskanál oreganot, 2 áttört fokhagymagerezdet, 2 ek. olívaolajat, 1 ek. sürített paradicsomot és némi borsot a turmixgépbe pakolok, megnyomom a gombot és már kész is. (Só nem kell bele, mert azt majd a feltét adja hozzá a pizzához.)
(Mind a pizzatészta, mind a szósz forrása Stahl Judit Büntetlen örömök című könyve.)

1 megjegyzés:

Esztimese írta...

Szia!

Nagyon guszta pizzák lettek :) Ha nekem ennyi tészta sok, akkor le lehet fagyasztani? Kinyújtom formára és úgy bevágom a fagyasztóba, vagy csökkentsem a felére a mennyiségeket? Vagy nem lesz annyira sok, mint én gondolom, mert a könyv azt írja h 4 nagy pizza jön ki ennyiből!?