2008-08-23

Juhtúrós sztrapacska (VKF! XVIII.)

Ízbolygó remek kiírása arra sarkallta a gasztroblogger kollegákat, hogy túróval készülő étkeket alkossanak. Nekem rögtön a juhtúrós sztrapacska ugrott be, mint pályamű. Régebben már készítettem az alábbi recept szerint és akkor is nagyon finom volt, csak akkor még nem lett belőle post. Sztrapacskát készíteni nem ördöngősség, csak egy-két dolgot nem árt szem előtt tartani. Például azt - amit sok vendéglátóipari egység szem elől téveszt - hogy a sima nokedli jutúrós tejföllel nyakon öntve... nos az nem sztrapacska. :)


Érdekesség, hogy amit mi (tévesen) sztrapacskának hívunk, az a szlovákoknál valójában "brindzás galuska" (= bryndzové haluski) néven fut. A sztrapacska ott valójában savanyúkáposztával készül. :)





Hozzávalók egy rettenet adaghoz, kb. 8 főre:


A tésztához:
1.5 kg burgonya
1 egész tojás
60 dkg finomliszt
só, bors
2 ek. olaj

A krémhez:
75 dkg juhtúró
5 dl tejföl
4 gerezd fokhagyma
tálaláshoz ízlés szerint tejföl 50 dkg füstölt szalonna (nálam hagyományos érlelésű kolozsvári szalonna)



Elkészítés:

1. Először a tésztát készítjük el. A krumplit meghámozzuk, megmossuk, majd a kézireszelő legapróbb lyukán lereszeljük. (Csak így lesz igazán burgonya ízű a tészta, ami a sztrapacskánál nem hátrány, sőt! :) ) Hozzáadjuk a tojást, sót, borsot illetve apránként a lisztet. (Ha túl híg lenne, még adható hozzá kevés liszt.) Sűrű nokedlitésztát kell kapnunk.

2. Az olajat egy nagy serpenyőbe öntjük, hozzáadjuk a szalonnát és közepes lángon, kavargatva pörcösre pirítjuk. Ha kész a kiolvadt zsírral együtt átöntjük egy nagy keverőtálba. Jó nagy legyen, mert ebbe fogjuk összekeverni a már kifőtt tésztát.

3. A szalonnapörcök mellé tesszük a juhtúrót a tejföllel és elkeverjük. Mehet bele az áttört fokhagyma is, valamint bors. (A sós ízről már gondoskodik a szalonna és a juhtúró.)

4. Egy nagy lábosban enyhén sós vizet forralunk, ha már lobog, a tésztát 4-5 részletben kifőzzük azaz nokedliszaggatóval 4-5 adagban beleszaggatjuk. Ha a nokedlik felúsztak a víz felszínére, még két percig főzzük. Az egyes adagokat tésztaszűrővel kihalásszuk, jól lecsöpögtetjük és a juhtúrós keverékhez adjuk. Mehet az újabb adag tészta, míg el nem fogy.

5. A masszát egy 30x40 cm-es tepsibe simítjuk. Tálalás előtt a sütőt 200°C-ra melegítjük és a sztrapacskát 15-20 perc alatt átsütjük. (Ha másnap esszük, nem sütjük meg, hanem kihűlt állapotban a hűtőben várakoztatjuk.)

(Forrás: Stahl Judit Végre otthon c. könyve)

Nincsenek megjegyzések: