2008-08-17

Réteges hús

Az alábbi étek tipikusan gyors étel és igazából semmi extra nincsen benne, mégis nagyon finom. Nővéreméknél Balcsin készült, többgenerációs (dédmamától az unokáig) kooperációban.




Hozzávalók két közepes tepsihez:

70 dkg sertéscomb (szeletben)
2 kg burgonya
5 nagyobb fej paradicsom (felkockázva)
5 közepes édes paprika (felkockázva)
5 közepes fej vöröshagyma (durvára vágva)
Só, bors, ízlés szerinti fűszerek a húshoz (nálam ld. az alábbi keveréket)
tej az öntözéshez
vaj a tetejére és a tepsi kikenéséhez
némi reszelt sajt a tetejére



Elkészítés:

A húst leöblítjük, zsírosabb széleit levágjuk, vékonyra kiklopfoljuk. Egy kis üvegben két zacskó húsfűszersót (pl. grill fűszer, sertésflekken fűszersó) borssal, fokhagymaporral, metélőhagymával, petrezselyemmel összekeverünk és húsokat befűszerezzük vele.
Két közepes tepsit kivajazunk. A burgonyát meghámozzuk, 1 cm vastagra felkarikázzuk. A tepsikbe fektetjük a burgonyaszeleteket, majd a húst egyenletesen elosztjuk a két tepsiben. Megszórjuk először a hagymával, majd a paprikával, végül a paradicsommal. A maradék burgonyával teljesen befedjük, ha szükséges óvatosan sózzuk. Tepsinként kb. 6 kávéskanálnyi vajat elosztunk. Annyi tejjel meglocsoljuk, hogy ha a tepsit megdöntjük, a végében látszódjon a tej. Alufóliával lefedjük és előmelegített sütőben 200°C-on, kb. 1 óra – 1 óra 20 percig sütjük. Hústűvel ellenőrizzük, hogy a hús és a burgonya megpuhult-e. Ha igen, az alufóliát levesszük, reszelt sajttal megszórjuk és rápirítjuk.

Nincsenek megjegyzések: