2009-02-26

Rákóczi túrós

A legkedvesebb süteményeim egyike.




Hozzávalók a tésztához:


30 dkg finom liszt
20 dkg margarin/vaj
10 dkg porcukor
1 z. sütőpor
1 z.vaníliás cukor
1 db tojás sárgája
reszelt citromhéj és lé
1 ek. tejföl

Hozzávalók a túró töltelékhez:

3/4 kg túró
3 evőkanál búzadara
1 nagyobb tojás
5 dkg porcukor
1 vaniliáscukor
1 citrom reszelt héja és leve

ízlés szerint mazsola

baracklekvár (legjobb a házi)


Hozzávalók a tojáshabhoz:


6 tojás fehérje

8 dkg porcukor

csipet só


Elkészítés:



1. A tészta hozzávalóiból gyors mozdulatokkal ruganyos tésztát gyúrunk és lefóliázva 1 órára a hűtőbe tesszük.


2. Ha letelt az idő, közepes tepsi méretűre nyújtjuk és kivajazott-kimorzsázott tepsibe helyezzük. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A tésztát megszórjuk zsemlemorzsával, majd a sütőbe téve kb. 20 percig sütjük (előtte villával megszurkáljuk itt-ott.)


3. A túrótöltelék hozzávalót alaposan kikeverjük. Ha letelt az első sütési idő, a tésztára kenjük a lekvárt, majd a túrótölteléket és még 20 percig sütjük.


4. Közben a tojások fehérjéből csipet sóval nagyon kemény habot verünk, majd a legvégén hozzákeverjük a porcukrot és tovább verjük 1-2 percig. Ha letelt a sütési idő, egyenletesen elosztjuk a sütemény tetején és még 5 percig sütjük, majd lekapcsoljuk a sütőt és még 10 percig szárítjuk.
5. Ha kihűlt, nedves késsel könnyen szeletelhetjük.

Nincsenek megjegyzések: