A pogácsák családi rendezvényre készültek és csak ezt sikerült megmenteni fotóalanynak. :)
Hozzávalók:
60 dkg finomliszt
25 dkg vaj/margarin
1 egész tojás és 1 sárgája
1 ek. só
2 dl tejföl (20 %-os lehetőleg)
4 dkg friss élesztő
az élesztő futtatáshoz: kb. 1 dl langyos tej, 1 tk. kristálycukor
a tetejére: egy felvert tojás és reszelt sajt (lehetőleg füstölt)
Elkészítés:
1. Az élesztőt a lanygos tejben és a kevés cukorral meleg, de nem forró helyen felfuttatjuk.
2. A vajat/margarint a liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, közepébe lyukat csinálunk és ebbe tesszük a tojást és a plusz egy sárgáját és a sót. Kézzel összedolgozzuk és közben hozzáadjuk a tejfölt. Jól eldolgozzuk és langyos helyen kb. egy órát kelni hagyjuk.
3. Ezután átgyúrjuk, kétfelé vesszük és lisztezett deszkán egyesével kinyújtjuk. Ezután következik a hajtogatás valahogy így: bal széle középre behajt, jobb széle középre behajt (függőlegesen); teteje középre behajt, alja középre behajt (vízszintesen). Ezt követően újra kinyújtjuk, majd a hajtogatást ugyanígy elvégezzük még egyszer. Ez azért fontos, hogy leveles legyen a tésztája.
4. Kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk, és a tetejét késsel berácsozzuk. Tetszőleges méretű pogácsaszaggatóval (de legjobb a közepes) kiszaggatjuk. Én a lehulló darabokat csak simán összegyúrtam újra és azt már nem hajtogattam, így is klassz lett. A kiszaggatott korongokat kezünk élével megsodorjuk, hogy könnyebben nőjön.
5. Tetejét felvert tojással úgy kenjük meg, hogy ne folyjon le az oldalán, mert akkor esetleg nem nő meg. Reszelt sajttal megszórjuk. Sütés előtt (míg a sütő előmelegszik 180°C-ra) hagyhatjuk még pihenni kicsit. Kb. 15-18 perc alatt pirosasra sütjük. Ha nem esszük meg aznap, kihűlt állapotában egy fémdobozban szépen elvan.
3 megjegyzés:
Ez a pogi szenzációs nagyon köszönöm a receptet. Régóta vártam rá.
jo kezdet
Tegnap egy fél adagot -én is hadilábon állok a pogácsákkal- megsütöttem a gyerekekkel, ami nagyon ízlett és szinte mind elfogyott.
Ma délután kérek, hogy süssünk még pogácsát, de mivel nem volt itthon margarin zsírral készítettem - az eredmény sokkal jobb lett, mint a tegnapi. A jövőben zsírral fogjuk sütni.
Megjegyzés küldése