2009-03-17

Csokis keksz

Sosem kóstoltam még mogyoróvajat, az valahogy nem az én világom.A Nutella, az igen, az nagykanállal a legjobb, de az ugyebár nem mogyoróvaj.
Az első találkozás a mogyoróvajjal nagy meglepetést okozott és az alábbi tanulságok szűrettek le.
Ad 1. Érdemes minél magasabb mogyorótartalmút venni, már ha nem cukros akármit akarunk enni. Nekem egyedül a Felix márkájú tűnt ilyennek (és az íze is határozottan mogyorós), ennek 65% körüli a mogyorótartalma, szemben a versenytársak szerény 2-5%-ával...
Ad 2. A mogyoróvaj enyhén sós. Legalábbis az, amit én vettem olyan. Rá is van írva. De az alábbi recept ezzel is kiváló.
Ad 3. Mindez nagyon klassz, de továbbra sem fogom ezt kenni a kenyeremre. Inkább csak sütögetek vele.



Hozzávalók:

5 dkg étcsokoládé vagy készen kapható étcsokoládé pasztilla

10 dkg finomliszt

1/2 kk. szódabikarbóna

5 dkg barna cukor

5 dkg (kb. 1.5 ek.) mogyoróvaj (minél magasabb mogyorótartalmú, pl. Felix, de Nutella is jó)

1 tojássárgája

5 dkg puha vaj

Elkészítés:

1. Egy nagy, lapos tepsit sütőpapírral kibélelünk és a sütőt 160°C-ra előmelegítjük.

2. A tejcsokit apró darabokra vágjuk.

3. A lisztet, a szódabikarbónával és a cukorral egy nagy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a mogyoróvajat és a tojássárgáját, majd a vajat és rugalmastésztává gyúrjuk. (Nem kell megijedni, kicsit nehezen áll össze.)

4. Amikor már helyes gombóccá gyúrtuk a hozzávalókat, hozzáadjuk a csokidarabkákat és belegyúrjuk.

5. Kb. diónyi nagyságú gombócokat tépkedünk a masszából, kissé ellapítjuk és a tepsibe ültetjük. Kb. 10-15 perc kell nekik a sütőben,középső rácsmagasságon. Vigyázat, könnyen túlsül és akkor kesernyés lesz. Kb. 10 perc alatt megsül, nem érdemes tovább bent tartani, amikor kivesszük, még puha, de hűlés közben szépen szilárdul.

(Stahl Judit receptje a Gyors édességek c.könyvből, 30. oldal.)

Nincsenek megjegyzések: