2009-02-01

Házi hamburger

A házi hamburger kétségkívül finomabb, mint gyorséttermi változatai, ráadásul így tudjuk, hogy mi kerül a buciba és hogy az nem mű, hanem friss és egészséges hozzávalók kerültek bele.
Persze néha jól esik lenyomni egy-két McReggelit (tojásos-bacon-ös mcmuffin a kedvencem), de mivel nem szeretnék fluoreszkálni a sötétben és a családomnak sem kívánom ezt, ha tehetem, inkább házilag készítem az alábbi finomságot. :)



Hozzávalók 8 nagy burgerhez:

2 közepes lilahagyma
1 közepes alma
1 csokor friss petrezselyem, vagy 2 ek. szárított
1 kg darált marhahús
1/2 káváskanál őrölt csípős, pirospaprika
só, bors
10 dkg füstölt sajt (nálam füstölt eidami)
2 gerezd fokhagyma
3 ek. tejszínes sajtkrém (pl. Philadelphia)

8 nagy méretű hamburger zsemle


Belevalókhoz:
paradicsom felkarikázva
csemegeuborka felkarikázva
félfőre vágott lila és vöröshagyma
jégsaláta cafatokra tépkedve
elvetemülteknek lapka sajt, mint a gyorsétteremben :)
mustár, ketchup, majonéz vagy az alább közölt szósz (melynek eredetije itt olvasható)


Elkészítés:


1. Az almát és a hagymát meghámozzuk és a reszelő nagy lukán lereszeljük. A húshoz adjuk, majd az apróra vágott petrezselymet is a masszához adjuk.
2. Mehet bele a paprika, a só és a bors. Jól össze dolgozzuk.
3. A füstölt sajtot, a zúzott fokhagymát és a sajtkrémet összedolgozzuk, kemény masszát kapunk, melyet 8 egyforma részre osztunk. Ez kerül majd a húspogácsák közepébe, isteni lesz, ahogy átsül és enyhén folyik ki a húsból!
4. A húst 8 egyforma részre osztjuk, nedves kézzel gombóccá formázzuk,és mindegyik közepébe sajtkrémet nyomunk, majd úgy gombolygatjuk, hogy a sajtkrém a belsejébe kerüljön. A gombócokat egyenként, 2 cm vastag koronggá lappogatjuk. Rögtön is süthetjük, vagy a hűtőben, lefóliázva elvan egy darabig.
5. Én kacsazsírban sütöttem a húspogácsákat, méghozzá 3 ek. kacsazsírt felforrósítottam egy nagyobb serpenyőben és kettesével, először magas lángon, majd mérsékelt tűzön 5-6 perc alatt megsütjük.
6. A hamburgerbuciból is jobb a házi (Fűszeres Eszter receptjét egyszer mindeképpen kipróbálom majd), de most időhiány miatt készen vettem. Ha készen vesszük a bucit, tálalás előtt érdemes félbe vágva a sütőben kicsit átmelegíteni.
7. A burgert mindenki tetszése szerint tölti meg. Szószként összekevertem 6 ek. majonézt, 2 ek. ketchup-el, csipet sóval, kis borssal, 1 tk. mézzel és azt nyomattuk a burgerekbe.
(Hamburgerhús forrása Stahl Judit Végre otthon c. könyve.)

Nincsenek megjegyzések: