2007-05-09

Hógolyó

Kicsi Vútól kaptam Ági kérdéseit, köszönet érte!

Mi alapján főzök, hol találok inspirációt?


Kicsivúhoz hasonlóan engem is a gasztroblogok inspirálnak mostanában a legjobban, de nagyon szeretem a főzős műsorokat is, ezekről azonban - idő hiányában - szinte mindig lemaradok, így ezt csak idézőjelben mondom. Ahogy azt már korábban is írtam, mostanában az egyszerű ízekre vágyom. Sajnos a főzés terén nemzetközi viszonylatokkal amúgy sem nagyon rendelkezem, az indiai, thai, és egyéb egzotikum kimarad a repertoáromból.
Rengeteg recept magazinom van, és mindegyikkel valahogy úgy vagyok, hogy amikor megveszem, borzasztó lelkesen veszem számba, hogy mi mindent fogok belőle elkészíteni, de aztán mégsem lesz belőle semmi...
Szakácskönyveim száma szépen gyarapszik, de bőven van még belőlük mit kipróbálni.

Ragaszkodom-e a receptek minden betűjéhez?


Általában precíz vagyok, és idegesít, ha nem tudom - egy amúgy mellőzhető hozzávaló hiánya miatt mondjuk - pont úgy elkészíteni az adott receptet, mint ahogy le vagyon írva. Ezért olyan recepteket szoktam kipróbálni, amihez minden képesség rendelkezésre áll. Ha nem válik be úgy az adott recept, álalában el is megy a kedvem tőle. Legalábbis eddig még nem volt rá példa, hogy kudarc után még egyszer elővettem volna az adott leírást. (Összefügghet ez azzal, hogy van egy furcsa tulajdonságom: "ismétlés-fóbiám" van. Már az egyetemen is utáltam a már egyszer megtanult anyagot újra elővenni ismétlés céljából, de ugyanígy járnak a filmek, amelyeken elalszom, a könyvek, amelyeket sosem fejeztem be...)
Egyetlen esetet tudok elképzelni, hogy ne tartsam magam az utasításhoz: ha nem szeretek benne egy hozzávalót. Így jártam anno a lúdlábtortával pl., a vajat úgy ahogy van, kihagytam a krémből és tejszínnel helyettesítettem.

Mi alapján döntöm el, mi legyen másnap az ebéd/vacsora?


Nem mindig tudom előre, hogy milyen lesz és meddig tart a napom hazáig, így ritka a tervezett sütés-főzés, ha mégis, akkor az hétvégére esik. Ugyan nagyon szívesen kuktálkodom, mégis előfordul néha hétköznap az is (és remélem ez veletek is így van), hogy időm lenne, de kedvem semmi főzni...
Mostanában igyekszem megreformálni az életemet és rendszert vinni bele. Ez azt jelenti, hogy fejben eldöntöm, hogy mi lesz a héten a menü és igyekeztem ehhez igazodni a bevásárláskor.
Nagyon sok friss dolgot nem tartok otthon, mert korábban állandóan csak kidobáltam őket. A nem romlandóak közül tészta és paradicsomszósz viszont mindig van a kamrában.
Update 1: A lényeg lemaradt... Átadnám a szót Julie-nek, t3v-nek, és fűszerésléleknek.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Izé, fostam egy kicsit a szót :))