2010-02-08

Francia hagymaleves

Nincs is jobb a "hullapelyhes" zimában egy jó tál levesnél. Pláne, ha hagymalevesről van szó. Ez is egy olyan étel, amelyre mindenkinek megvan a jól bejáratott receptje. Ez itt biztosan nem autentikus, de nagyon finom. Már csak egy finom cipó kellett volna hozzá és abban kellett volna szervírozni. Reszelt gouda sajttal és pirítóssal ettük.



Hozzávalók 4 adaghoz:

4 fej vöröshagyma
2 közepes szál póréhagyma
1 szál újhagyma
(ha kaptam volna mogyoróhagymát és sonkahagymát, akkor a vöröshagymából 1-1 fejet lecseréltem volna az imént soroltak közül 2-2 fejre)
1,5 liter húsleves alaplé (lehet bio húsleveskockából is)
1 dl száraz fehérbor
5 dkg igazi vaj
bors
utánfűszerezéshez só


Elkészítés:

1. Egy lábosban a vajat megolvasztjuk. A hagymákat nagyon vékony szeletekre vágjuk, majd a vajon átkeverjük, de nem pirítjuk.

2. Hozzáadjuk a fehérbort és fedő alatt, közepes lángon 10-15 percig pároljuk. Enyhén sózzuk (leves is sós!), borsozzuk, majd felöntjük a húslevessel. Felforraljuk és pár percig rotyogtatjuk. Megkóstoljuk, kell-e utánízesíteni, ha nem, készen is van.

3. Levescipóban reszelt sajttal tálaljuk, vagy tányérban. Ez utóbbi esetben reszelt sajtot teszünk a tányér aljára és pirított kenyérkockákkal, vagy sajtos pirítóssal tálaljuk.

1 megjegyzés:

Gyöngyi írta...

Nagyon finom, szeretjük:) Nézz be hozzám légyszíves, ajándékom van Számodra:)