2010-02-06

Dulce de leche avagy karamellkrém

Dulce de leche nem más, mint egy isteni finom "karamell" krém. Azért idézőjeles a karamell szó, mert nem közvetlenül cukorból készül, hanem sürített tejből (kondenzált tejből). Elkészítése pofonegyszerű, bár kissé időigényes: cirka 1,5-2 óra. Cserébe felhasználhatjuk palacsinta töltelékként, sütemények dekorálására és ízesítésére, karamellás tej alapként, fagylaltöntetként, fellazíthatjuk egy kis tejszínhabbal tortakrémnek, de csurgathatjuk kávéra is vagy bekanalazhatjuk csak úgy magában (ez persze rémségesen hízlaló és bűnös dolog lenne).




Hozzávalók egy kis befőttesüvegnyi krémhez:

3 tubus cukrozott, sürített tej
1 kis (nem műanyag fülü) lábos
1 magasabb falú tepsi
némi víz
1,5-2 óra "sütési idő"


Elkészítés:


1. A tubusok tartalmát a kis lábosba nyomjuk.

2. A sütőt előmelegítjük 220°C-ra. A lábost a tepsibe állítjuk, és annyi vizet öntünk köré, hogy a lábos feléig érjen, majd a lábost alufóliával alaposan letakarjuk.

3. Sütőbe toljuk és 1,5-2 óra alatt aranybarnára és sűrűre sütjük/főzzük. Kb. fél óránként átkavarjuk. Ha kihült, fogyaszthatjuk.

/Forrás: Stahl magazin 2009. karácsonyi különszáma/

Nincsenek megjegyzések: