2010-04-18

Mézes csokoládétorta avagy a legjobb krémnélküli csokitorta

Unokaöcsém szülinapjára készítettem ezt a tortát, illetve több elmaradt szülinap ünneplésére került sor. Annyiban különleges ez a torta, mert nem krémes, azaz van maga a tészta és a krém csak tortabevonatot képez. A méz íze abszolút kiérződik, de nem lesz tőle geil a torta. (A mázba legközelebb jó 10dkg-val kevesebb porcukrot rakok szerintem azért, mert a családban többek kicsit édesnek találták, bár a tésztával együtt harapva nekem pont jónak tűnt.) Az biztos, hogy tömény tortáról van szó, egyszerre egy szelet pont elég. :)



A marcipán méhek nagy sikert arattak, természetesen a kaptár a kis ünnepeltnek jutott.


Hozzávalók a tésztához:

22,5 dkg puha vaj (lehetőleg igazi vaj, nem margarin)
10 dkg legalább 70% kakaótartalmú étcsokoládé
27,5 dkg nádcukor
125 ml (folyós) méz
2 egész tojás
20 dkg finom liszt
1 tk. szódabikarbóna
1 ek. holland kakaópor
2,5 dl forró víz


Hozzávalók a mázhoz:


125 ml (folyós) méz
17,5 dkg legalább 70% kakaótartalmú étcsokoládé
7,5 dkg porcukor (szerintem porcukorból lehet kicsit kevesebb, elég a 6,5 dkg)
0,6 dl forró víz


Hozzávalók a méhecskékhez:
150 gr sárga marcipántömb
mandulaszeletkék szárnynak
olvasztott étcsoki a csíkokhoz




Elkészítés:


1. Egy 23 cm átmérőjű kapcsos tortaformát alufóliával kívülről körbebugyolálunk, hogy ne folyjon ki belőle sülés közben a tészta véletlenül se. A tortaformát belül kivajazzuk. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.

2. A tésztához való étcsokit vízgőz fölött 1 ek. vajjal felolvasztjuk.

3. Közben a maradék vajat a cukorral habosra keverjük. A lisztet a szódabikarbónával és a kakaóporral elkeverjük.

4. A kissé kihűlt olvasztott csokit a cukros vajhoz adjuk, jól elkeverjük, ezután következnek a tojások, a méz és felváltva a forró víz és a liszt.

5. Az előkészített tortaformába öntjük és a közepes magasságon 45 percet sütjük. Ekkor tűpróba (ha nagyon sülne, alufóliával fedjük le), akkor van készen, ha a közepe sem híg, hanem megszilárdult, semmi nem ragad a tűre. Kivesszük, félretesszük hűlni.

6. A máz elkészítése: A mézet és a vizet forrásig hevítjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott étcsokit és a porcukrot. Kavargatjuk, amíg elolvad szépen. Félretesszük hűlni, majd ha már sem a torta, sem a máz nem forró, a tortát tálra emeljük, a karimáját lepattintjuk, és elkenjük rajta egyenletes rétegben a mázat (az oldalát is!). Jó trükk a tálmaszatolás elkerülésére, hogy csíkokra vágott sütőpapírral terítjük le a tál széleit, így azt maszatoljuk csak össze, ami aztán egy mozdulattal eltávolítható. A tortát behűtjük (akár egy éjszakát is időzhet a hűtőben).

7. Míg sül a torta elkészíthetjük a marcipánméhecskéket, amit ki ne hagyjunk: roppantmód feldobják a tortát és a gyerekek imádják! Kis formás méhtesteket formázunk (nálunk ez a párom feladata volt, az ő ötlete volt a fullánk is!), fullánkkal természetesen. A szárnyakat egyszerre két oldalról betűzzük, és utána csíkozzuk illetve szemet, szájat rajzolunk nekik. A maradékból méhkaptárt is készíthetünk a torta közepére. Közvetlen tálalás előtt helyezzük őket a tortára.

/Forrás: A delicious. magazin 2010. áprilisi száma, Nigella Lawson receptje/

Nincsenek megjegyzések: