2010-02-01

Klasszikus sajtfondü

Oké, oké... tisztában vagyok vele, hogy ettől a képtől aztán senki nem rohan a boltba fondüalapanyagért, mert nem sikerült valami jól. Mentségemül szolgáljon, hogy a fondü nálunk esti program szokott lenni, ami nem kedvez az ételfotózásnak. 


A jó fondüzésnek van pár alapszabálya, amit érdemes szem előtt tartani:

1. Olyan finom a fondü, amennyire finomak a hozzá felhasznált sajtok. Azaz érdemes jó minőségű sajtokat vásárolni a fondü esténkre. Alapvetően 3 különböző fajta sajtból ideális készíteni (pl. grueyere, ementáli és brie), kevesebb sajt esetén íztelen lesz a fondünk, ha pedig többet vagy nagyon eltérő ízvilágúakat használunk fel, akkor pedig az lehet zavaró. Alapvetés, hogy személyenként összesen 15 dkg sajt szükséges, de ekkor már degeszre ehetjük magunkat.

2. A sajtmasszának soha nem szabad főnie, éppen csak hogy rottyantsunk egyet rajta, miközben szakadatlanul kevergetjük.

3. A mártogatáshoz szikkadt, pár napos kenyeret használjunk, minél több a kenyérhéj (pl. baguette ideális), annál jobb, mert az jobban beszívja s megtartja a sajtot, nem kell attól tartanunk, hogy belepotyog a fondü tálba a villánkról.

3. Ha mégis belepottyantottuk volna a villánkról, akkor vagy egy üveg bort kell fizetni, vagy az ellenkező nemű asztaltársunkat megcsókolni. Szóval csak óvatosan! :) 

                                    


Hozzávalók két személyre egy kellemes vacsorához:

10 dkg jó minőségű ementáli sajt (lereszelve vagy feldarabolva)
10 dkg grueyere sajt (lereszelve vagy feldarabolva)
10 dkg brie sajt (feldarabolva)
1 gerezd fokhagyma nagyon apróra vágva/áttörve
1.5 dl finom száraz fehérbor
1 ek.cseresznyepálinka (elhagyható)
1 tk.kukoricaliszt
só, bors, kevés frissen reszelt szerecsendió

Elkészítés:

1. A sajtokat a fondüedényben a borral együtt folyamatos kevergetés közben felforraljuk (legjobb, ha közvetlenül a tűzhelyre tesszük a fondüedényt, már amennyiben a kialakítása ezt megengedi). 

2. Amikor felolvadtak a sajtok, hozzáadjuk a pálinkát, a fokhagymát és folyamatos kevergetés közben a kukoricalisztet. Sózzuk, borsozzuk, reszelünk rá frissen némi szerecsendiót, egyet rottyantjuk és máris tálaljuk.

3. Kockákra vágott kenyeret mártogatunk bele, és cseresznyepálinkát és/vagy bort iszogatunk hozzá.

Nincsenek megjegyzések: